Zondag 15/12/2019

Defensie

Generaal: "Pensioen op 63 voor militairen brengt veiligheid van het land in gevaar"

Belgische para's in Afghanistan. Beeld Bas Bogaerts

De generaal van de landmacht, Jean-Paul Deconinck, is niet te spreken over de plannen van de regering om de pensioenleeftijd voor militairen op te trekken. Volgens hem brengt die beslissing de veiligheid van het land in gevaar. Dat meldt VRT Nieuws.

Deconinck uitte zijn kritiek anoniem via de officiële Facebookpagina van de Landcomponent van het leger, maar de redactie van VRT Nieuws kon aan de hand van de gebruikte initialen zijn identiteit achterhalen. In de Facebookpost brandt Deconinck de besparingsplannen van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) volledig af.

Tegelijk spreekt hij zijn steun uit voor de betoging die de militairen vandaag, op Koningsdag, houden tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Het is de eerste keer in veertien jaar dat de militairen betogen. Ze protesteren tegen de afschaffing van het verplichte pensioen op 56 jaar en de geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd tot 63 jaar.

Volgens Deconinck zal het leger door de verhoging van de pensioenleeftijd onvoldoende kunnen verjongen, waardoor het leger zijn taken niet meer naar behoren zullen kunnen uitvoeren.

"De door de regering vooropgestelde maatregelen in verband met de pensioenen van de militairen zijn symbolisch", schrijft Deconinck. "Ze slaan slechts op een kleine fractie van de Belgische bevolking, zogezegd bevoorrecht op de rest van de burgers. De impact van deze maatregelen zal geen effect hebben op het federale budget. De invoering ervan betekent daarentegen wel een groot risico voor het Departement Defensie: het risico van niet meer in staat te zijn om de opdrachten veiligheid en defensie te kunnen volbrengen. Dit door het gebrek aan budget en gebrek aan jongeren."

Generaal Jean-Paul Deconinck. Beeld VRT

"Geen ambtenaren"

Deconinck benadrukt dat militairen geen ambtenaren zijn, en dus een specifiek statuut nodig hebben. "De militair staat ten dienste van de Natie, ten volle bewust van zijn verplichtingen van loyauteit, onwankelbare beschikbaarheid en volledig engagement om de veiligheid van de medeburgers te verzekeren. De militair is geen ambtenaar, maar een soldaat. Hij of zij oefent een specifiek beroep uit en heeft het recht op een specifiek statuut."

In 'De Ochtend' op Radio 1 stelt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP-CGMP dat de pensioenkwestie de motivatie van de militairen heeft "gekelderd". "Hun vertrouwen in de politiek is geschonden. En nu komt ook hun operationaliteit in het gedrang. We willen bouwen aan een jong en dynamisch leger, maar de gemiddelde leeftijd van een militair ligt nu boven de 40. Deze pensioenmaatregelen gaan ons ook niet naar een jonger korps leiden, integendeel."

De discussie over de zware beroepen is volgens Huwart een "lege doos". "Ik begrijp dat iedereen langer moet werken, maar voor Defensie is dat niet wenselijk. Veel mensen zitten letterlijk al in blessuretijd en krijgen plots nog extra jaren op hun bord."

Open brief

Minister Vandeput plaatste gisteren een open brief aan de militairen op zijn website. Daarin noemt hij de verhoging van de pensioenleeftijd "een nodige en noodzakelijke beslissing, die een antwoord biedt aan de uitdagingen waarvoor de gehele maatschappij staat". "De budgettaire uitdagingen op lange termijn en het feit dat we allemaal langer leven, zorgen ervoor dat we allen langer zullen moeten werken - zowel werknemers uit de privésector, ambtenaren als militairen", klinkt het.

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA). Beeld Photo News

"Beste militairen, werken voor Defensie is geen doorsnee werk. Ik besef heel goed dat deze regeringsbeslissing impact heeft op uw persoonlijke situatie. Ik heb begrip voor de vaak emotionele reacties die gegeven worden via diverse sociale media. Jullie hebben evenwel een stevige dosis idealisme die maakt dat jullie je voor je land en gemeenschap inzetten. Ik hoop op dat engagement te kunnen blijven rekenen", aldus Vandeput.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234