Zaterdag 28/05/2022

interview

Generaal-overste René Stockman: "Euthanasie bij Broeders van Liefde kan niet"

René Stockman. Beeld Thomas Sweertvaegher
René Stockman.Beeld Thomas Sweertvaegher

De beslissing van de Belgische Broeders van Liefde om euthanasie mogelijk te maken stuit op onbegrip bij René Stockman, baas van de wereldwijde congregatie. "Ik zal met het Vaticaan kijken welke gevolgen dit heeft."

JDB

René Stockman is sinds 2000 de generaal-overste van de wereldwijde congregatie. Als feitelijke baas van de Broeders van Liefde geldt hij als de machtigste Belg in het Vaticaan. Maar zelfs dat kon niet beletten dat de Belgische afdeling een beslissing nam die recht ingaat tegen zijn overtuiging en die van de congregatie.

"Ik ben ervan overtuigd dat we het recht hebben om euthanasie te weigeren", zegt Stockman aan de telefoon vanuit Rome. "De wet bepaalt dat ook. Nu zet men de deur op een kier en dat is jammer. We willen de wensen van de patiënten ernstig nemen, maar de beschermwaardigheid van het leven is voor ons absoluut. We kunnen niet aanvaarden dat euthanasie wordt uitgevoerd binnen de muren van onze instelling."

Waarom hebben de Belgische Broeders van Liefde dan dit besluit genomen ?

Stockman: "Het gesprek hierover heeft meer dan een jaar geduurd. De raad van bestuur, waarin een paar broeders zitten en een meerderheid leken, heeft nu dit besluit genomen. Ik vind dit zeer spijtig en betreur dat."

Zijn het de leken die voor de koerswijziging gezorgd hebben?

"Ik kan me daar nu niet over uitspreken."

Welke gevolgen zal deze beslissing hebben?

"Ik zal hierover contact hebben met mijn eigen overste binnen het Vaticaan. Ik moet dat melden en we zullen dan kijken welke gevolgen dit heeft. Ook met de Belgische bisschoppen zal ik hierover contact opnemen. De visie die we met de Broeders van Liefde hebben ligt immers in lijn met de visie van de bisschoppen en de Belgische kerk. Ook zij vinden dat euthanasie niet kan."

Wat zijn de mogelijke gevolgen?

"Sta me toe daar nu niets over te zeggen. Ik wil niet vooruitlopen op de zaken. Dit is delicaat en ernstig en ik wil dit in volle sereniteit behandelen. Daarom wil ik nu geen bruggen opblazen en ik hoop dat we elkaar vinden en tot een eensgezinde visie kunnen komen."

Dat kan alleen als de raad van bestuur op zijn beslissing terugkomt?

"Inderdaad. Maar ik hoop nog altijd dat er een oplossing komt."

Lees ook het standpunt van opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout: "Al langer viel te horen dat ook in instellingen van de Broeders de praktijk genuanceerder was dan het theoretische verbod liet uitschijnen. Nu kan de schijnheiligheid ophouden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234