Donderdag 22/08/2019

Generaal-majoor wil nog maximaal 600 militairen op straat

Beeld EPA

De onderstafchef Operaties en Training van Defensie, generaal-majoor Johan Peeters, is opgelucht dat het aantal militairen dat wordt ingezet op straat, vermindert. Dat zegt hij zaterdag in La Libre Belgique en La Dernière Heure.

Momenteel gaan nog "min of meer 750" militairen de straat op, zegt Peeters. "En dat gaan we nog verder verminderen tot rond de 600 tegen begin mei. Dat is het doel dat we willen bereiken in samenwerking met de politie, naar gelang de veiligheidsnoden."

De generaal-majoor geeft aan dat de metro een van de meest gevoeligste punten is en dat de militairen er aanwezig zullen blijven zijn. "Maar we zijn nu wel aan het bekijken of we niet beter in het centrum van Brussel kunnen blijven en dat we niet tot het einde van de metrolijnen moeten gaan", klinkt het.

Het verminderen van het aantal militairen op straat is volgens Peeters "een verlichting" omdat de "druk op onze soldaten, vooral die van de landmacht, erg hoog was". "Daardoor moesten we de trainingen beperken, wat op lange termijn een nefast effect heeft op de essentiële missies". "We moeten in staat zijn om gehoor te geven aan een vraag van de regering om militairen ergens in de wereld in te zetten. En op dit ogenblik zijn we daar niet meer klaar voor, behalve onder bepaalde beperkte voorwaarden." Zo heeft Defensie vorig jaar moeten afzien van het sturen van een compagnie naar de Baltische staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden