Woensdag 21/08/2019

Genen maken ons meer of minder empathisch

Beeld Eleni Debo

Empathie is niet alleen iets wat we kweken via opvoeding en eigen ervaringen. Ook genen spelen een rol, blijkt uit grootschalig onderzoek.

Sommige mensen zijn empathischer dan andere. Britse en Franse onderzoekers zeggen nu dat onze genen daar gedeeltelijk verantwoordelijk voor zijn.

Bij het onderzoek, dat in het vaktijdschrift Translational Psychiatry verscheen, waren onder meer de Universiteit van Cambridge en het Pasteurinstituut in Parijs betrokken. De onderzoekers verwerkten gegevens van 46.000 mensen, de grootste genetische studie ooit over empathie. De proefpersonen leverden een speekselstaal in en moesten een vragenlijst invullen die een empathie-quotiënt (EQ) opleverde.

Tien procent

Ongeveer tien procent van de onderlinge verschillen in empathie bleken tot genetische factoren terug te brengen te zijn.

"Dit is een belangrijke stap om de rol van genetica in empathie te begrijpen", zegt Varun Warrier van de Universiteit van Cambridge. "Maar aangezien de genetische factoren maar tien procent bedragen, is het even belangrijk om de niet-genetische factoren te begrijpen."

Autisme

Genetische varianten die met een lagere graad van empathie verband houden, zijn ook aan een hoger risico voor autisme gelinkt, zagen de onderzoekers.

“Nu we vaststellen dat zelfs een fractie van het verschil in empathie te maken heeft met genetische factoren, helpt ons dat om mensen te begrijpen die, zoals mensen met autisme, problemen hebben om zich de gedachten en gevoelens van anderen voor te stellen”, zegt Simon Baron-Cohen van de Universiteit van Cambridge.

Vrouwen zijn empathischer

De studie bevestigt ook wat al langer bekend is: dat vrouwen licht empathischer zijn dan mannen. Maar dat verschil valt niet van ons DNA af te lezen, zeggen de onderzoekers nu. Het verschil heeft dus te maken met andere, niet-genetische factoren.

Zonder empathie zijn geen goede menselijke relaties mogelijk. Dankzij cognitieve empathie herkennen we gedachten en gevoelens bij andere mensen, dankzij affectieve empathie reageren we daarop met een geschikte emotie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden