Dinsdag 02/03/2021

Gemiddelde boerin werkt dagelijks anderhalf uur langer dan haar man

De boerin speelt in de land- en tuinbouw een ontzettend belangrijke rol. Dat zegt althans Annick Van De Walle, consulente bij Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen-Agra (KVLV-Agra, beter bekend als de vroegere Boerinnenbond) naar aanleiding van 'Boerinnen en tuiniersters openen hun deur'. Bij dit initiatief van de Oost-Vlaamse afdeling van de vereniging zet een twintigtal Oost-Vlaamse boerinnen en tuiniersters hun deuren wagenwijd open voor het grote publiek. Dat kon voor één keer ongestoord grasduinen in de stallen en verwerkingslokalen en proeven van de zelfgemaakte hoeveproducten. Met het initiatief wou men enigszins de kloof tussen consumenten en producenten overbruggen en het werk, leven en de rol van de Vlaamse boerin aan de modale mens zichtbaar maken.

Volgens KVLV-Agra bleef de boerin in het verleden vaak ten onrechte op de achtergrond. Annick Van De Walle: "De landbouwersvrouw vervult een sleutelrol op het bedrijf. Naast haar bedrijfstaken, die onder meer bestaan uit het voederen en verzorgen van dieren en het produceren van hoeveproducten, moet ze ook nog de gezinstaken op zich nemen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde boerin dagelijks negeneneenhalf uur werkt en zelfs anderhalf uur langer dan haar man (dit werd door de aanwezige boeren op enig hoongelach onthaald, AVL)." Daarnaast is volgens Van De Walle de boerin bij de meeste landbouwersbedrijven een belangrijke overlegpartner: "72 procent van de vrouwen wordt bij belangrijke zaken door hun man geraadpleegd, zoals voor de aankoop en verkoop van grond en het lenen van geld van het bedrijf. Trouwens is het zo dat vrouwen die sterk betrokken zijn bij het bedrijf, gemakkelijker alternatieve oplossingen voor problemen kunnen voorstellen."

De KVLV-Agra-consulente werd bij haar woorden bijgetreden door Godelieve De Meyer, schepen van Landbouw van Sint-Gillis-Waas, een van de genodigden. De Meyer: "De vrouw heeft altijd een ontzettend belangrijke rol gespeeld in het landbouwerswereld. Ik durf zelfs beweren dat de boerin een van de eerste geëmanicipeerde vrouwen in de samenleving was. Ik herinner me immers dat mijn grootmoeders, die allebei landbouwersvrouwen waren, alle 'papierwerk' op zich namen."

Het startschot voor 'Boerinnen en tuiniersters openen hun deur' werd gegeven op het geitenbedrijf van Johan en Veerle Withoeck-Lippens in het landelijke Ertvelde, waar geitenmelk verwerkt wordt tot kaas, yoghurt en ijs en waarvan de verkoop in de eigen winkel, in zuivelwinkels en op de markt gebeurt. Van bij het begin kreeg de familie veel volk over de vloer. De geiten kregen door jong en oud veel belangstelling en ijsjes werden er massaal verorberd. De initiatiefnemers leken alvast in hun opzet - de kloof tussen consument en producent enigszins proberen te dichten - geslaagd te zijn. Bezoeker Luc Vanacker uit Drongen: "Dergelijke initiatieven zijn ontzettend interessant, omdat je zo een beeld krijgt van wat er achter die muren gebeurt en eens ziet hoe die producten worden gemaakt, zeker als je rekening houdt met het almaar dalende vertrouwen van de consument in voedingsproducten."(AVL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234