Zondag 28/11/2021

Gemiddeld gezin heeft vermogen van 446.200 euro

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Het vermogen van de Belgen is in 2012 gestegen naar gemiddeld 446.200 euro per gezin. Zestig procent daarvan is afkomstig uit vastgoed. Dat staat in een onderzoek van de ING-studiedienst. De bank-verzekeraar ziet ook de geldstromen naar spaarboekjes stilaan afnemen, ten voordele van meer risicovolle beleggingen.

Het gemiddelde vermogen is bijna verdubbeld tegenover 15 jaar geleden: in 1997 had elk gezin gemiddeld 230.200 euro.

Opvallend is het aandeel vastgoed in het totale vermogen. Dat bedroeg nog maar 40 procent in 1997, maar is ondertussen gestegen tot 60 procent, of ruim 233.000 euro. Een en ander is te verklaren doordat 75 procent van de gezinnen minstens één woonst bezit. "Dat houdt een risico in wanneer de vastgoedmarkt een zwakke groei laat optekenen, maar het is ook positief: het vermindert de ongelijkheden", zo staat in de studie. Dankzij de sterke eigendomsgraad beschikt België over een van de meest gelijkmatig verdeelde vermogens. "De voorliefde van de Belg voor bakstenen stelt hem dus in staat de ongelijkheden in de verdeling van het financiële vermogen uit te wissen."

Het gemiddeld gezin heeft naast zijn onroerend vermogen voor 212.800 euro aan financieel vermogen. Dat geld werd onder invloed van de crisis steeds minder belegd in bijvoorbeeld aandelen en obligaties, maar veeleer op spaarboekjes gezet. Zo zijn de depositoboekjes sinds 2007 met 77 miljard gegroeid, waardoor een kwart van het financieel vermogen van de Belgen nu in deposito's zit. Dat is het hoogste peil in 20 jaar. Het aandeel van beleggingen in risicovolle activa daalde in die periode van ruim 33 procent tot 25,5 procent vandaag.

Maar de ING-studiedienst ziet een kentering. "De terugkeer naar risicovolle activa is goed ingezet", luidt het. "Vermoedelijk stond het aandeel van de deposito's in het vermogen onlangs op zijn hoogst."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234