Maandag 24/01/2022

Laatste cijfersBelgië

Gemiddeld 490 besmettingen met coronavirus per dag in België: stijging met 68 procent

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft verder toenemen. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Sciensano. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt verder.

Redactie

Besmettingen

Het gemiddelde aantal nieuwe infecties is inmiddels verder gestegen tot 490,7 per dag in de periode van vrijdag 24 juli tot en met donderdag 30 juli. Op 30 juli, het laatste volledige dagcijfer, werden er 591 positieve gevallen vastgesteld, op woensdag 29 juli waren dat er 673 en op dinsdag 28 juli nog 678.

Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers, zodat onderzoeksinstelling Sciensano het aantal besmettingen kan verifiëren. Het aantal besmettingen van ná 30 juli is dus nog niet definitief, maar voor 31 juli staan nu al wel 399 besmettingen in de tabellen, en voor 1 augustus, afgelopen zaterdag, 61. Die cijfers zullen dus nog fors worden bijgesteld de komende dagen.

Voor het hele land zijn de voorbije twee weken per 100.000 inwoners 47,7 besmettingen vastgesteld. Een week geleden lag dat aantal voor die belangrijke parameter nog ruim onder de drempel van 30. Gisteren lag het op 44,3. In totaal zijn in België nu al 69.849 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 447 meer dan het aantal dat gisteren werd gemeld.

Ziekenhuisopnames

Ook het aantal ziekenhuisopnames kent een duidelijke stijging. De voorbije week werden gemiddeld 24 mensen per dag met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een forse toename tegenover het gemiddelde van 17,7 een week ervoor. Gisteren werden 23 nieuwe patiënten opgenomen, een dag eerder waren dat er nog 26. Dinsdag 28 juli werden er 35 patiënten opgenomen met Covid-19: het hoogste cijfer sinds eind mei.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt minder snel dan het aantal besmettingen. Dat komt omdat het virus nu vooral jonge mensen treft en die worden minder snel ernstig ziek dan ouderen.

Er liggen momenteel 270 patiënten in de Belgische ziekenhuizen (11 meer dan gisteren), tegenover 210 een week geleden. Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg stijgt verder van 47 een week geleden naar 57 gisteren.

Het aantal overlijdens blijft relatief stabiel op gemiddeld 2,7 sterfgevallen per dag tegenover 1,9 dezelfde periode een week eerder. Er zijn in totaal 9.845 mensen overleden aan Covid-19. Het laatst bevestigde dagcijfer ligt op drie overlijdens op 31 juli.

Week van de waarheid

“De nieuwste cijfers tonen dat het vooral 20- tot 29-jarigen zijn die besmet raken. De helft is zelfs jonger dan veertig jaar”, vertelde Boudewijn Catry van Sciensano gisteren bij VRT NWS. In de eerste golf richtte het virus vooral bij de oudere bevolking een ravage aan.

Dankzij dat nieuwe profiel blijft het aantal sterfgevallen voorlopig laag. “Maar ze nemen wel toe”, waarschuwt Catry. “We zien dat de exponentiële fase nog volop bezig is op landelijk niveau.”

Volgens Catry is het de week van de waarheid: als de cijfers de komende dagen niet verbeteren zullen er nieuwe maatregelen overwogen worden. “Maar volgens mij zal de situatie niet zo erg worden als de eerste golf, op voorwaarde natuurlijk dat alle mensen zich aan de regels houden.”

Dat de besmetting vooral bij jongeren vastgesteld wordt, heeft natuurlijk ook te maken met de manier van testen. “In het begin ging onze aandacht vooral naar de kwetsbaren, nu worden ook jongere leeftijden veel vaker getest.”

Voorzichtigheid blijft geboden, want die jeugd kan het virus natuurlijk wel verder verspreiden naar de (groot)ouders. “En dan zouden binnen twee weken bejaarden wel meer in de statistieken kunnen opduiken.”

Er duiken tot slot gunstige signalen op. “In Antwerpen lijkt de toename in kracht af te nemen. Al moet ook hier met twee woorden gesproken worden: de cijfers van de voorbije dagen zijn nog niet geconsolideerd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234