Donderdag 29/07/2021

Gemeentescretaris Aat belast Fluxys op proces

Marc Duvivier Beeld BELGA
Marc DuvivierBeeld BELGA

Marc Duvivier, de gemeentesecretaris van Aat, heeft vandaag voor het hof van beroep in Bergen de ernst van de gasnetbeheerder Fluxys, die het beheer had over de gasleiding die op 30 juli 2004 ontplofte in de industriezone van Gellingen, in twijfel getrokken. Ook ontkende hij de aanklacht van schriftvervalsing in verband met het afleveren van "de unieke vergunning" voor de bouwplaats van de nieuwe fabriek van Diamant Boart, vandaag Husqvarna Belgium.

Duvivier verweet Fluxys zijn brieven niet aangetekend te hebben verstuurd, wat volgens hem verklaart waarom bepaalde brieven hem ontgaan zijn. "Als er werkelijk een veiligheidsprobleem was voor die bouwplaats, moest Fluxys een aangetekend schrijven sturen om ons daarover in te lichten", stelde de gemeentesecretaris.

Geen schriftvervalsing
Duvivier trok ook de degelijkheid van de plannen van Fluxys in twijfel. "De rue des Artisans (een van de wegen in de industriezone) staat niet op bepaalde plannen van Fluxys", legde de man uit. "Vanaf het ogenblik dat ik aan iets twijfel, twijfel ik aan alles!" Ook legde hij er de nadruk op dat alle andere plannen goed aankwamen, vooral bij de brandweer.

Duvivier ontkende ten slotte dat de unieke vergunning (een vergunning die enkel in Wallonië bestaat, nvdr) die Diamant Boart kreeg, overhaast werd toegekend en dat er sprake was van schriftvervalsing. Volgens hem is het perfect normaal dat het document, dat op 9 september van het Waals gewest arriveerde, op 10 september door het schepencollege goedgekeurd werd.

Geen benul van gevaar
De laatste beklaagde die door het hof verhoord werd, was de oud-burgemeester van Aat, Bruno Van Grootenbrulle. Hij herhaalde wat hij in eerste aanleg verklaarde, namelijk dat hij niet precies wist welke gevaren verbonden waren aan hogedrukgasleidingen en dat hij vertrouwen stelde in de mensen rond hem die het dossier beheerden. Hij meende niet dat het nodig was Fluxys te ontbieden voor een speciale vergadering over die bouwplaats, omdat niemand zijn aandacht gevestigd had op het buitengewone gevaar dat de gasleidingen vormden.

Vervolgens verzekerde Van Grootenbrulle dat hij voor de gasramp nooit brieven van Fluxys zag, omdat het bedrijf "een wat speciale techniek hanteerde". Die bestond er volgens hem in dat Fluxys zijn instructies meteen naar de bevoegde gemeentediensten stuurde. De burgemeester deelde nog mee dat hij na de gasramp aan Fluxys vroeg hem in de toekomst zijn brieven rechtstreeks naar hem persoonlijk te sturen.

Na de middagpauze zal het hof het eerste deel van het requisitoir van het openbaar ministerie horen. (belga/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234