Zaterdag 26/11/2022

Gemeenteraad Drogenbos verwerpt motie om Frans te spreken

De partij Union des Francophones (UF) heeft vanavond in de gemeenteraad van de faciliteitengemeente Drogenbos een motie voorgesteld om het gebruik van het Frans in de gemeenteraad toe te laten. Dat gebeurde in het Nederlands maar ook in het Frans, onder protest van Vlaams Belang-lid Filip De Man. Uiteindelijk werd de motie door de gemeenteraad als niet ontvankelijk afgewezen en dus verworpen.

Volgens de UF-leden stellen zowel het Grondwettelijk Hof als de Vaste Commissie voor Taaltoezicht dat het gebruik van het Nederlands in de gemeenteraad van de faciliteitengemeenten enkel verplicht is voor de burgemeester en schepenen en dat alle andere leden van de raad zich in het Frans mogen uitdrukken, zowel schriftelijk als mondeling. "Dat de Vlaamse regering dat verbiedt is een beknotting van de politieke en culturele rechten van de Franstalige minderheid zoals die nog nooit vertoond is in een democratische staat", zei gemeenteraadslid Gilbert Leenen (UF).

De UF-leden wilden met hun motie naar eigen zeggen niet provoceren, maar een boodschap overmaken aan de Vlaamse regering. Daarom lazen ze hun motie eerst in het Nederlands voor. Toen ze die in het Frans herhaalden, kwam er protest van Vlaams Belang-lid Filip De Man die in het publiek stond, maar de VB'er werd onmiddellijk door de politie de zaal uitgezet. Nadien kwam het nog tot een korte maar emotionele discussie tussen de gemeenteraadsleden. Uiteindelijk werd de UF-motie als niet-ontvankelijk afgewezen.

Burgemeester betreurt heisa

Burgemeester Alexis Calmeyn betreurde de heisa die zich had voorgedaan. "Het is de eerste keer in de geschiedenis dat zoiets zich in Drogenbos voordoet. Als de UF-leden hiermee de drie niet-benoemde burgemeesters willen steunen, kan ik hen begrijpen maar verder draagt dit niets bij tot het belang van de gemeente. Drogenbos mag niet het slagveld worden van extremisten van allerlei kanten. Daarvoor hebben de kiezers ons niet verkozen, wel om deze gemeente op een constructieve manier te besturen." Drogenbos wordt bestuurd door een coalitie van de partijen Drogenbos Plus en UF. (belga/dm)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234