Dinsdag 27/09/2022

Amsterdam

Gemeenteraad Amsterdam roept burgemeester op het matje om verboden vuurwapen in ambtswoning

De zoon van Amsterdams burgemeester Femke Halsema werd deze zomer aangehouden. Beeld ANP
De zoon van Amsterdams burgemeester Femke Halsema werd deze zomer aangehouden.Beeld ANP

Het wapen waarmee de zoon van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam deze zomer werd aangehouden was een echte onklaar gemaakte revolver en geen ‘nepwapen’ zoals Halsema eerder zei. Haar echtgenoot Robert Oey had het vuurwapen verstopt in de dienstwoning. Dat staat in een interview met Oey in NRC. Verschillende partijen in de gemeenteraad vragen volledige opheldering. “Een verboden vuurwapen in de ambtswoning. Dit is niet langer een privékwestie.”

Redactie AD.nl

De minderjarige jongen werd op 15 juli gearresteerd toen hij met vrienden was binnengedrongen in een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost. De zoon bleek een verboden wapen bij zich te hebben, dat hij in paniek weggooide toen de politie op de overlast afkwam. Hij werd ingerekend en verhoord, zijn zaak is in behandeling.

Filmshoot

Volgens Oey, die documentairemaker en filmproducent is, is het een echte, onklaar gemaakte revolver die in Duitsland is aangeschaft. “Ik ken het wapen al twintig jaar. We hebben het in 1999 gefotografeerd voor het logo van onze toenmalige productiemaatschappij.” Sindsdien is de revolver eigendom van een goede vriend, die ook in de stad woont. Daar heeft Oey het wapen een paar weken voor de aanhouding van zijn zoon opgepikt voor een filmshoot.

Het vuurwapen lag in een kastje in de woonkamer van de ambtswoning. Halsema wist daar niets van. “In een la waar ik ook wel eens de telefoons van de kinderen verstop wanneer ze straf hebben.” Blijkbaar een bekende plek voor de puberzoon, want hij ging met de revolver op stap.

Oey was voor zijn werk in Bangkok toen zijn zoon werd gearresteerd. Halsema vroeg hem om naar huis te komen, maar haar echtgenoot weigerde en ging door met zijn werk. “Ik heb gedacht: ik zie wel wat ik straks aantref thuis”, vertelt hij in het opzienbarende vraaggesprek met NRC. Twee weken later was hij pas thuis.

De boot waar het voorval zich afspeelde lag aan deze kade in Amsterdam. Het vaartuig is inmiddels weggesleept Beeld AD
De boot waar het voorval zich afspeelde lag aan deze kade in Amsterdam. Het vaartuig is inmiddels weggesleeptBeeld AD

Halsema zwijgt

Halsema wil niet reageren op het interview. “Als burgemeester leg ik elke dag weer verantwoording af over mijn opdracht om problemen in de stad op te lossen en over mijn handelen als bestuurder. Ik leg geen verantwoording af over het handelen van mijn gezin.”

Kort nadat de 15-jarige jongen was aangehouden, schreef Halsema een brief over de kwestie. Daarin sprak ze tegen dat haar zoon zich schuldig had gemaakt een een gewapende inbraak. Ook zei ze dat er beslist geen sprake was van een doofpot.

Ze gaat niet in op de vraag waarom ze niet heeft verteld dat het vuurwapen van haar man is. “Ik schreef de brief als moeder die haar minderjarige zoon moest beschermen, in een uitzonderlijke reactie op onjuistheden in de pers die hem beschadigden. Op dat moment koos ik er bewust voor om publiekelijk uitspraken te doen over een privékwestie. Daar ga ik geen gewoonte van maken”, laat de burgemeester weten.

Oey zegt in het interview dat zijn vrouw niet wist dat er een revolver in huis was en heeft hij haar dat pas verteld nadat hun zoon was aangehouden. Ze heeft het vervolgens niet in haar brief vermeld “omdat er door de buitenwacht geen vragen werden gesteld over de herkomst van het wapen”.

Uitleg in gemeenteraad

Burgemeester Halsema moet nu volledige openheid van zaken geven, zeggen de raadsfracties van VVD en FvD aan het Algemeen Dagblad. VVD-fractievoorzitter Marianne Poot heeft de kwestie geagendeerd voor de raadscommissie algemene zaken eind deze maand. Alle fractievoorzitters zullen Halsema dan uithoren.

Poot wil alles weten over het vuurwapen. “Waarom noemde de burgemeester het een nepwapen? Ik weet het niet. Ik wil er niet over speculeren omdat ik uitga van de oprechtheid en de eerlijkheid van de burgemeester. Maar het is nu wel tijd om goed uitleg te geven aan de gemeenteraad. Het is voor ons geen privékwestie meer, maar een serieuze zaak waar de burgemeester aan de raad en de Amsterdammers verantwoording moet afleggen.”

Ook willen de raadsleden weten wat Halsema wist van het wapen dat haar man in de woonkamer had ‘verstopt’. En op welke wijze was het onklaar gemaakt? Was de revolver eenvoudig weer schietklaar te krijgen? Was er munitie aanwezig? “Wanneer wist ze dat het een echt wapen was? Wat heeft ze er vervolgens aan gedaan? We hebben tal van vragen.” Poot wil niet op de antwoorden vooruit lopen en kan nog niet concluderen of Halsema de raad onjuist heeft geïnformeerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234