Maandag 06/07/2020

Gemeenten kunnen stroom zwerfvuil niet aan

De berg zwerfvuil in ons land lijkt almaar groter te worden. 'Voor steden en gemeenten is dit niet langer houdbaar', zegt Piet Coopman van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).

De lente is in het land. Tijd voor de grote lenteschoonmaak. Ook op straat: er valt niet naast het probleem van sluikstorten te kijken. Het gaat niet om wat papiertjes, blikjes en sigarettenpeuken. Vele mensen lijken hun grof huisvuil zomaar op straat te gooien.

In ons land zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het afvalbeleid. "De gemeentebesturen voelen zich machteloos, zegt Piet Coopman (VVSG). "Ondanks de grote hoeveelheid geld die gaat naar het schoon houden van hun grondgebied, blijft het probleem aanslepen."

Ook de Vlaamse regering erkent het probleem: het richtte een 'netheidsnetwerk' op, waar gemeenten terecht kunnen voor ondersteuning in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. Er werd 200.000 euro ingestopt. Coopman: "Een goed initiatief, maar er is meer nodig".

Er wordt vooral geklaagd over een tekort aan personeel. De gemeenten kunnen administratieve sancties (GAS) tot 250 euro opleggen voor sluikstorten, maar hebben niet voldoende mensen om te controleren. Daardoor is de pakkans miniem en ontstaat er een soort straffeloosheid.

Ook de sociale controle lijkt verdwenen: we wijzen mekaar er niet op dat afval dumpen fout is. "Er is echt wel sprake van een mentaliteitsprobleem", zegt Jan Gypers, schepen voor Netheid in Molenbeek. "Sluikstorten wordt gedoogd. Het probleem ligt niet bij de reinigingsdiensten, die elke dag hun job doen. Wel bij de vervuilers."

Opruimactie

Sensibilisering is vooral in grote steden, gezien het grote aantal nationaliteiten, niet evident. Flyers die worden uitgedeeld, worden niet begrepen of bekeken.

Toch lijkt de bereidheid groot om vervuilde plaatsen weer puinvrij te krijgen. Dat blijkt uit de verschillende opruimacties die deze maand, en vooral dit weekend, overal worden georganiseerd. In Gent houden ze zondag hun 'Gruute Kuis': 1.500 Gentenaars zullen onder leiding van Vic De Wachter en Gilda De Bal puin ruimen in de Gentse straten en parken.

Eveneens op zondag zullen honderden surfers de Belgische kustlijn opruimen. De actie kadert in de wereldwijde campagne Swell Clean Beach Cup, die stranden proper wil houden. Brico en Delhaize springen ook op de kar: bijna 18.000 mensen hebben zich ingeschreven voor de What's up? Clean up! -actie met ambassadrice Kim Gevaert. Teams die meer dan 10 vuilzakken van 50 liter met zwerfvuil inzamelen, krijgen waardebonnen van de betreffende winkels.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234