Vrijdag 16/04/2021

Gemeentelijke Holding ontsnapt nipt aan faillissement

Door Tine Peeters

1

Wat is het verschil tussen een vereffening en een faillissement?

Drie verschillen springen in het oog. Bij een faillissement wordt er een curator aangesteld door de rechtbank, bij een vereffening wordt er een vereffenaar gezocht door de Holding zelf. Die vereffening gaat in op 7 december na de volgende Algemene Vergadering, vereffenaar wordt Dexia Bank België. Even belangrijk is dat een faillissement aan strikte termijnen gebonden is en dus veel sneller moet verlopen dan een vereffening. De Gemeentelijke Holding heeft nu dus meer tijd om uitverkoop te houden, in theorie kan dat zelfs enkele jaren duren.

In haar portefeuille zitten onder meer Elia (transport van energie), Cofinimmo en Montea (beiden staan in voor het beheer en verhuur van gebouwen), die elk vrij grote aandelenpakketten omvatten. "Omdat de tijdsdruk van een faillissement wegvalt, hoop ik dat de verkoop meer zal opbrengen", zegt voorzitter Francis Vermeiren. "Nu zal er geen enkele koper snel-snel een occasie kunnen doen." Bij een vereffening vervalt ten slotte ook de kans dat de talrijke politici uit de raad van bestuur van Gemeentelijke Holding voor de rechtbank verantwoording moeten afleggen.

2

Wie betaalt wat?

Dexia Bank België neemt een verlies van 101,5 miljoen euro op zich, de federale overheid springt bij voor 132,5 miljoen euro. Maar de grootste inspanningen leveren de gewesten met 570 miljoen euro. Ethias, het Brussels huisvestingsfonds en andere instellingen komen tussen voor een totaal van 31 miljoen euro. Dexia Bank België voorziet de Gemeentelijke Holding ook tot 7 december van geld om haar verplichtingen na te komen.

3

Wat betekent dit voor de gemeenten?

Voor de financiële crisis kregen de gemeenten dividenten met een waarde van 130 miljoen, maar op die centen rekenden ze eigenlijk al niet meer. "Dat verlies is eigenlijk al verteerd", zegt Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) laconiek.

Erger is dat er heel wat Vlaamse gemeenten in 2009 voor 91 miljoen euro hebben bijgedragen aan de kapitaalsverhoging van de Holding. Eén jaar later hebben ze daar een dividend van 13 procent of 11 miljoen euro van gekregen, maar de overige 80 miljoen euro zijn ze kwijt. "Daar hoopten de gemeentes wel nog op inkomsten," verklaart Leroy.

Ten derde vrezen de lokale overheden dat het moeilijker zal worden bij de federale en regionale regeringen geld los te krijgen omdat die voor honderden miljoenen borg staan voor de Gemeentelijke Holding. Leroy: "Maar voor alle duidelijkheid, rechtstreekse gevolgen voor de gemeentes zijn er niet. Er zijn geen grote projecten of investeringen die in gevaar komen."

4

Waarom kwam de oplossing zo laat?

De federale en de regionale regeringen leefden dagenlang op voet van oorlog omdat ze het niet eens raakten over de bedragen die de verschillende overheden moesten ophoesten. De drie gewesten wilden naast de waarborg van 450 miljoen niet meer dan 105 miljoen euro euro op tafel leggen, de federale regering wilde dat Dexia Bank België, die ze net gered heeft, buiten schot bleef. Uiteindelijk deden ze op de valreep allemaal toch water bij de wijn.

5

En wat vindt minister van Financiën Reynders van de regeling?

"De gemeenten zijn al alles kwijt. Men mag niet vergeten dat men als aandeelhouder winsten boekt wanneer de zaken goed gaan, maar ook verliezen riskeert als het minder goed gaat." (MR-kopstuk Didier Reynders aan persagentschap Belga)

WIE BETAALT WAT?

Federale regering: 101,5 miljoen euro

Regionale regeringen: 570 miljoen euro

Ethias, Brussels huisvestingsfonds e.a.: 31,5 miljoen euro

Verkoop van activa (onder meer van Cofinimmo, Montea en Elia): 805 miljoen euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234