Bedelzangers
Gemeentebestuur wil zangers afschrikken met 'onnozele' deurhangers
Zijn we welkom of niet? De bedelzangers die zondag in Essen van deur tot deur gaan voor Nieuwjaarkezoete zullen het snel weten. Het stadsbestuur verspreidde deurhangers met een duidelijke boodschap. De ene heet de zangers welkom, de andere 'nu even liever niet'. "Jammer, maar typerend voor de maatschappij", reageert socioloog Ignace Glorieux.
"Nieuwejaarkezoete/Een varken heeft vier voeten/vier voeten en een staart/is dat dan geen centje waard." Zo klinkt het op oudejaarsdag honderden keren aan Kempische huizen. Kinderkoortjes trekken van deur tot deur en zingen bovenstaand liedje, in ruil voor wat snoep of centen. Die verdwijnen in de zogenaamde 'zingzak'.
Thuis wordt de buit geteld. Waar de voordeur dicht blijft, klinkt een minder vriendelijk couplet: "Hoog huis, laag huis/Er zit een gierige pin in huis."
Nieuwjaarkezoete is een variant van de bedelzangen die in zowat heel Vlaanderen populair zijn. Het driekoningengezang op 6 januari is een ander voorbeeld, in de Mechelse omgeving zijn de Sint-Maartenliedjes op 11 november populair. Het is een lange traditie, waar veel kinderen naar uitkijken, maar in het Noorderkempische Essen hangt er dit jaar een klein zwart randje rond het feest.
Paradoxaal
Het stadsbestuur verspreidde via het gemeentelijke infoblad twee deurhangers, een groene en een rode. "Zangers meer dan welkom", staat op de eerste. "Nu even liever niet", staat op het rode exemplaar. Wie niet gestoord wil worden door kinderkoortjes, kan dat dus meteen duidelijk maken.
Daarover kun je ruwweg twee bedenkingen maken. Enerzijds: iedereen beslist zelf of hij of zij wil meedoen aan bepaalde tradities. Anderzijds: lijkt het zo niet dat je de bedelzangers wilt wegjagen?
Socioloog Ignace Glorieux (VUB) is alvast geen fan."Dit is paradoxaal, maar typerend voor onze maatschappij. Enerzijds zijn we allemaal meer dan vroeger gesteld op onze privacy. Anderzijds willen we blijkbaar dat een overheid dat voor ons oplost", zegt Glorieux.
"Vroeger deden we onze achterdeur nooit op slot. Buren, vrienden, kennissen en familie liepen gewoon binnen en buiten. Dat is nu anders: we willen alles altijd plannen. Als de deurbel onverwacht rinkelt, kijken we raar op. Natuurlijk is niemand verplicht om mee te doen, niemand moét de deur openen voor een kinderkoortje. Maar je kunt ze toch ook gewoon dicht laten? En als je dan toch een boodschap wilt ophangen, heb dan het lef om zelf een post-it op de deur te kleven. Eenvoudiger kan haast niet. Ik begrijp niet waarom een stadsbestuur zich daarmee wil bemoeien. Dit is vrij onnozel."
Positieve campagne
Het Essense stadsbestuur reageert geschrokken op de reacties die de goedbedoelde deurhangers losmaken. "Dit is een positieve campagne: Nieuwjaarzoeteke is een mooie traditie die we willen promoten. In het gemeentelijke infoblad hebben we een advertentie geplaatst met de twee deurhangers, maar er zijn via de scholen ook zingzakken uitgedeeld aan alle kinderen. En zondag is er gratis chocomelk en soep voor de zangers", zegt schepen van Jeugd Helmut Jaspers (sp.a).
"Er wordt van een mug een olifant gemaakt", gaat Jaspers verder. "Als er al rode deurhangers worden uitgehangen, dan zullen het er maar een handvol zijn. Essen is een warme, gastvrije gemeente, die zondag met gulle hand zal geven aan alle zingende kinderen."