Woensdag 21/04/2021

Voetbal

Gemeenschappelijk stadion in Antwerpen: "Aan heilige voetbalgrond raak je niet zomaar"

Een eerste maquette van het nieuwe Antwerps stadion aan Petroleum Zuid. Beeld rv
Een eerste maquette van het nieuwe Antwerps stadion aan Petroleum Zuid.Beeld rv

Antwerps burgemeester Bart De Wever droomt van een fonkelnieuw stadion voor Antwerp én Beerschot Wilrijk. Een idee dat al decennia leeft, maar voor het eerst zijn ook beide clubbesturen vragende partij. Blijft de vraag: wie betaalt en wie bouwt?

Bart De Wever meldde maandag met volle overtuiging dat er - op voorwaarde dat hij straks herverkozen wordt - voor 2024 een stadion zal staan aan Petroleum Zuid, waarin zowel Antwerp als Beerschot Wilrijk voetballen. In politieke kringen valt te horen dat het de bedoeling is plaats te bieden aan 30.000 à 40.000 toeschouwers. Met die capaciteit zou het nieuwe stadion zijn rol kunnen spelen bij grote evenementen - met 18.400 plaatsen heeft het Sportpaleis beperkingen.

De twee clubbesturen staan open voor een nieuw, gemeenschappelijk stadion. Antwerp-voorzitter Paul Gheysens: "Alles zal in overleg met de supporters gebeuren." Wel benadrukt de West-Vlaming dat een nieuw stadion een noodzaak is. "De Bosuil moet op termijn een opleidingscentrum worden, de thuis van de jeugd. Het DNA van de club zal daar blijven. Maar een volledig nieuw stadion is nodig en moet er snel komen."

Ook Beerschot zegt "met open geest" naar de onderhandelingstafel te stappen. Al vormt de capaciteit al een eerste mogelijk struikelblok. "Het stadion mag niet te groot zijn. De beleving en het voetbal moeten centraal staan", meent Beerschot-bestuurder Walter Damen. Die voegt wel toe dat een nieuw stadion een stap vooruit zou betekenen voor zijn club. "Op vlak van comfort kunnen we alleen vooruitgaan."

Dat Beerschot en Antwerp bereid zijn om te praten over een gemeenschappelijk stadion is uniek. "De voorbije decennia opperden burgemeesters Patrick Janssens en Frans Van Cauwelaert dat idee al, maar dat stootte steeds op een muur van verzet, stelt sporteconoom Trudo Dejonghe. "Je voelt nu, met de nieuwe bestuurskamers van beide clubs, dat de tijd rijper is. Al blijft het de vraag hoe de fans zullen reageren."

Patrick Campenaerts spreekt namens de supportersvereniging Tene quod Bene van Beerschot Wilrijk. "Het Kiel en de Bosuil zijn voor beide clubs heilige grond. Bovendien sloot Beerschot nog maar pas een nieuwe concessie met de stad af om negen jaar verder te voetballen in het Olympisch Stadion. We verlaten het Kiel zeker de eerste jaren nog niet. Voor de toekomst en de groei van de club is zo'n nieuw stadion uiteraard een pluspunt."

Robert Vinck vertolkt de mening van de Federatie van Antwerp Supporter Clubs. "Ons supportershart ligt in de Bosuil. Voor ons hoeft dat nieuwe stadion echt niet. Dat de Bosuil een opleidingscomplex moet worden, klinkt niet bepaald als muziek in onze oren. Onze voorzitter zou er weleens van kunnen schrikken hoeveel fans afhaken als we de Bosuil verlaten."

Kostenplaatje

De bereidheid van beide clubs is dus een basis, maar lang niet voldoende. Zo is er nog geen duidelijkheid over de belangrijkste vraag: wie zal dat betalen? Het kostenplaatje voor een multifunctioneel stadion van een dergelijke omvang, zo leert de hele Eurostadion-saga ons, loopt al snel op tot 150 à 200 miljoen euro. Hoeveel moeten de clubs investeren? Kunnen zij profiteren van de exploitatie van de kantoorruimtes en de opbrengst van de concerten die er plaatsvinden? Of staat er een bouwheer in voor het gros van de kosten en verhuurt die op zijn beurt het stadion?

Dat laatste lijkt de meest realistische optie. Paul Gheysens heeft met het Eurostadion al een soortgelijke constructie willen opzetten: Anderlecht en de voetbalbond zouden daarin huurgeld betalen. Dat project is nooit van de grond gekomen. Het is een publiek geheim dat Gheysens zijn zinnen heeft gezet op de bouw van een stadion in Antwerpen. Maar als de stad gronden ter beschikking stelt, zal de bouwheer wel via een openbare aanbesteding verkozen moeten worden.

Al vindt Dejonghe dat ook de stad financieel kan bijspringen. "In Antwerpen zijn het MAS en de Koningin Elisabethzaal gefinancieerd door de overheid. Voor cultuur kan en mag dat. Waarom zou dat niet hetzelfde zijn voor het voetbal? Anders beland je toch weer in een situatie waarin de overheid onrechtstreeks via intercommunales geld ter beschikking stelt. Ik zou voorstellen aan meneer De Wever: wees vooral duidelijk en transparant over de plannen en de kostprijs. Het kan het project alleen ten goede komen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234