Woensdag 08/02/2023

'Gelukkig zat mijn voet in het gips'

Was u ooit al in Chartres geweest?

"Ooit met een vriend op doorreis naar de Lozère, trouwens een goede tip voor wie eens iets anders wil dan de Ardèche."

Wat was uw eerste indruk? En wat was uw slotindruk?

"Die eerste keer was een blitzbezoek. Tent uit, kathedraal in, kathedraal uit, tent in, verder reizen. Nu heb ik twee weken lang de stad op krukken uitgekamd. De eerste indruk was oppervlakkig, nu kwam ik dag na dag steeds meer thuis in Chartres en nestelde het stadje zich mankend in mijn geheugen."

Als u uw vrienden zou moeten

rondleiden in Chartres. Wat zou u

hen dan zeker tonen?

"De kathedraal zullen ze zelf wel ontdekken. Verder moeten ze met het pendelbusje om de stad. Kijken en mijmeren. Nadien te voet langs de kerken Saint-Agnan, Saint-Pierre en het bisschoppelijk paleis. Vervolgens via de tuin naar de benedenstad wandelen en dan langs de Eure slenteren in de Ville-Basse. 's Avonds een stuk meepikken in het mooie theater. En een glas drinken in Le Bar Parisien. Let wel op voor de ijzeren handdruk van de patron."

Wat zou u hen zeker NIET tonen?

"Het spuuglelijke station! Tenzij ze per trein reizen natuurlijk."

Bent u een 'reiziger' of verlaat u zelden uw thuisstad?

"Ik ben iemand die graag onderweg is, maar ik kom ook graag thuis."

Wat zijn uw favoriete

reisbestemmingen?

"La douce France blijft onuitputtelijk, met een voorkeur voor le Centre: de Berry, de Limousin en natuurlijk de Bourgogne. Daar heb ik letterlijk en figuurlijk mijn hart verloren: mijn lief werd geboren in Nevers. Stop eens enkele dagen in de Nièvre of in de Morvan. U zal het zich niet beklagen. Verder ben ik voor alles een Europeaan, hoezeer ook bijvoorbeeld Peking me beviel toen ik er was. En laten we ons eigen landje niet vergeten. Jaarlijks maak ik met een goede vriend een uitstap naar Wallonië. Dit jaar Doornik. Een verrassing! De Schelde, de kathedraal, de binnenstad en een museum gebouwd door Horta. Ik speelde het klaar om mijn portefeuille kwijt te spelen. Na enig vruchteloos gezoek ben ik naar het plaatselijke politiekantoor gestapt om het verlies aan te geven. En kijk, daar lag mijn portefeuille, netjes opgeraapt en bezorgd door een inwoner. Ook nog eens sympathieke mensen dus."

Welke boeken neemt u mee op uw volgende reis?

"Rolf Falters geschiedenis van België uitlezen, de tetralogie van Alexandre Dumas over Napoleon Bonaparte verslinden, en nu ik dit hier zeg, besef ik dat ik veel zin heb om in Duizend heuvels, de nieuwe roman van Koen Peeters, te beginnen. En verder zal ik wellicht nog iets meenemen uit de stapel die hier ligt: Isaac Asimov, Peter Terrin, Joost Vandecasteele of misschien wel het

boek van Jorge Semprun over Yves Montand."

Ligt het genre van het korte verhaal u na aan het hart of blijft het bij

gelegenheidswerk?

"In mijn hoofd liggen plannen te kiemen voor nog minstens vier boeken. Vaak zijn dat ondernemingen van redelijk lange adem. Vandaar dat ik het prikkelend vind om nu en dan onverwachte opdrachten te krijgen. Het schrijven van dit citybook was een genoegen, net zoals ik zopas in opdracht van Het Beschrijf met plezier een kortverhaal schreef bij 'Goesting' van Raymond van het Groenewoud. Enkele maanden terug reisde ik met de Franse auteur Jacques Jouet de Schelde af per aak, van Valenciennes naar Antwerpen. Daarover schreef ik enkele korte prozateksten en gedichten. Ik vind de combinatie van enerzijds oneindige akkers omploegen en anderzijds korte gazonnetjes afrijden best wel stimulerend."

Waar bent u nu, op professioneel vlak, mee bezig?

"Ik legde zonet de laatste hand aan een geïllustreerde versie van Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Het resultaat van een bedevaart langs verzamelaars en tweedehandswinkels. De typische geur van vinyl. De zwarte groeven van het verleden. Oude platen van Charles Trenet, Charles Aznavour, Claude François, France Gall... Die geïllustreerde versie wil een ode zijn aan de dubbele nostalgie van chanson en vinyl. Verschijnt in het najaar. Verder ben ik bezig met het samenstellen van een Napoleon-bibliotheek. Een fascinerend figuur uit een fascinerend tijdperk. Ik heb zin om me in hem verdiepen, en vraag me nu al af waarheen de kleine generaal me zal leiden."

In hoeverre is het verhaal dat u schreef gebaseerd op feiten?

"De werkelijkheid beïnvloedt me altijd. Mijn voet zat in het gips. Vreselijk vond ik het. Hoe moest ik in godsnaam deftig Chartres verkennen? Maar kijk, het bleek een geschenk, het stuurde mijn blik en leverde Sluiertijd op. Een tekst die ik nooit zou hebben geschreven als

ik fluks door de stad hadden kunnen

kuieren.": 'Een Macedonische die het Bart Van Loo: 'Ik ben ook bezig met het samenstellen van een Napoleon-bibliotheek.'

bob van mol

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234