Maandag 27/09/2021

gezondheid

Geluk is: psychisch gezond zijn

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Hoe maak je het volk gelukkig? De London School of Economics heeft een gouden tip voor de beleidsmakers: ons geluk gaat er niet drastisch op vooruit wanneer armoede uit de wereld wordt geholpen of wanneer er geen werkloosheid meer is. Gelukkiger worden we pas echt wanneer we niet meer angstig of depressief zijn.

Zorg ervoor dat geen enkel gezin meer in armoede leeft en het geluk van de bevolking zal er met 5 procent op vooruitgaan. Maar zorg ervoor dat er geen huiselijk geweld meer plaatsvindt, ga alcoholisme tegen, neem examenstress weg en zorg dat niemand nog last heeft van angsten of depressies, en het geluk van de bevolking zal er met liefst 20 procent op vooruitgaan.

De cijfers komen uit een studie in Groot-Brittannië, Duitsland, Australië en de Verenigde Staten, genaamd 'Origins of Happiness', die de London School of Economics gisteren presenteerde. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers heel duidelijk dat overheden en scholen meer moeten waken over de mentale gezondheid en dat de focus moet verschuiven van welvaart creëren naar welzijn stimuleren.

Geld en geluk

Weg dus met het aloude adagium: geld maakt niet gelukkig, maar geen geld maakt zeker ongelukkig? Toch maar even voorzichtig zijn, zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB). "Het materiële aspect is wel degelijk de basis. Het is geen garantie op geluk, maar voldoende inkomen hebben is wel een noodzakelijke voorwaarde. Dus uiteraard moeten we armoede blijven bestrijden."

Toch zijn de bevindingen niet zo verrassend, zegt gezondheidseconoom Jeroen Trybou (UGent). "Natuurlijk gaan geld en geluk hand in hand, maar een extra euro verdienen verliest al snel aan impact zodra een bepaalde inkomensgrens bereikt is. En is je fysieke conditie niet top, dan moet je mogelijk aan levenskwaliteit inboeten, maar dat betekent niet dat je niet heel gelukkig kan zijn. Maar je psychologisch welzijn heeft een veel grotere impact op de geluksbeleving."

Meer aandacht voor de mentale gezondheid in het beleid zou dus zeker geen kwaad kunnen, zegt Trybou. "Ik zie nog wel wat quick wins. Qua werkbaar werk om te beginnen. Het beleid kan heel wat drempels inbouwen om de werknemers niet te veel onder druk te zetten, maar werkgevers moeten natuurlijk ook mee willen."

Dat zou uiteindelijk ook goed zijn voor de economie, want gelukkige mensen zijn productiever en efficiënter. Uit de 'Origins of Happiness'-studie blijkt bovendien dat de mentale zorg veel goedkoper is dan fysieke zorg, het aanpakken van werkloosheid en armoede.

Maar we kunnen ook zelf meer doen, is Glorieux overtuigd. Ons gemiddelde inkomen heeft de afgelopen vijftig jaar steeds nieuwe pieken opgezocht, blijkt eveneens uit de studie. De gelukslijn vertoont daarentegen nauwelijks vitaliteit. "En dat terwijl er nog nooit een beschaving geweest is in de hele wereldgeschiedenis die het materieel zo goed heeft als de onze. Helaas vergelijken mensen zich nooit met hun voorouders, wel met de buurman. En dan vinden we altijd wel een reden om toch niet content te zijn."

Terwijl het - in theorie dan toch - zo simpel zou kunnen zijn, zegt de socioloog. "Onze economie hangt af van groei en van onze drang om steeds meer te willen, want anders stort die economie in. Maar eigenlijk zou de les uit de afgelopen vijftig jaar vooral moeten zijn: wees tevreden met wat je hebt. Dat werkt niet voor de allerarmsten, maar zelfs mensen met een relatief bescheiden inkomen zouden er wel bij varen. Streef niet constant naar nog meer, nog beter. Denk niet de hele tijd dat je beter af zou zijn als je nog wat meer zou verdienen, een nieuwe gsm zou hebben of dezelfde reizen zou kunnen maken als je buurman. Daar mag je leven niet van gaan afhangen, want dat is precies wat ons ongelukkig maakt."

Lees ook: we bewegen een klein beetje meer en roken iets minder, maar we worden almaar dikker en drinken te veel. Dit is de stand van zaken over 'de gezondheid van de Vlaming'. (+)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234