Woensdag 08/02/2023

'Geluk is: balorige zebra's'

In De quiz van het jaar onderwerpt Thomas Vanderveken bekende gezichten aan een vragenvuur over 2015. Voor ons duikt hij in zijn eigen afgelopen jaar. Welke momenten zullen hem voor altijd bijblijven? Robin Broos

7 januari: aanslag op 'Charlie Hebdo'

"De eerste aanslag in Parijs leek aanvankelijk een aanslag op de vrije meningsuiting. Wat later had ik Kamagurka te gast in Alleen Elvis blijft bestaan. Hij heeft er toen een genuanceerder licht op geworpen, voor hem was het een teken van de veranderende wereld. Als hij vroeger een cartoon tekende, was dat voor een bepaald blad en met een bepaalde lezer voor ogen. Maar vandaag kan dat beeld meteen de wereld rondgaan en in een andere context een andere lading krijgen. Moet je daar geen rekening mee houden, of is er een zekere prudentie - sommigen zullen het zelfcensuur noemen - geboden? Boeiende vragen."

12 maart: concert András Schiff

"Een concert dat me zal bijblijven was dat van pianist András Schiff in de New Yorkse zaal Carnegie Hall. Dé concertzaal van de wereld, alle groten hebben er gespeeld. Tegelijk viel me op dat het er misschien té groot is voor een solo pianoconcert. Hij bracht er onder meer de laatste sonates van Beethoven. In de tijd dat die stukken zijn geschreven, werden ze in beperkte kring opgevoerd. Maar vandaag willen velen naar de grote virtuozen gaan luisteren, tegen een bescheiden prijs. Het moet dus wel in mastodonten van zalen.

"Beethoven is een van de grootste genieën die de wereld ooit heeft gekend. Dat hoorde ik die avond verklankt, het kwam rechtstreeks binnen via een tolk van vandaag. De muziek zegt me iets over de werkelijkheid, over het leven en de kosmos. Het is haast metafysisch, iets wat religie evenaart."

17 april: zebra's in Brussel

"Geluk zit in kleine dingen. Zoals in het nieuws van de drie balorige zebra's die ontsnapten uit een plaatselijke ranch dit jaar, en Brussel op zijn kop zetten. Op mijn verjaardag dan nog. De weg naar Kenia hebben de dieren niet gevonden, maar ze komen zeker in de quiz terecht!"

29 mei: onafgewerkte tekenfilm

"Jan Raes, intendant van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam, had voor Alleen Elvis blijft bestaan een stukje tekenfilm van de Rus Yuriy Borisovich Norshteyn. Die werkt al meer dan dertig jaar aan één langspeelfilm, gebaseerd op De mantel van Nikolai Gogol. Omdat hij de film met zoveel zorg wil maken, zal hij misschien nooit afraken. Het is zo ontroerend mooi, het leek wel een tegengewicht van mijn leven. Ik hol van hier naar daar, leef soms heel resultaatgericht. Dat fragment heeft bevestigd dat je niet gelukkig wordt van het doel, maar wel van de weg ernaartoe."

21 augustus: verijdelde aanslag tgv

"Hoewel we na die mislukte aanslag redelijk snel zijn overgegaan naar de orde van de dag, is dat bij mij het hardst binnengekomen. Was die terrorist toen niet overmeesterd, was dat de eerste aanslag op willekeurige burgers geweest. Toen heb ik beseft dat het niet meer op iets of iemand specifiek gericht was, maar men gewoon zo veel mogelijk slachtoffers wou maken."

24 augustus: vernieuwing van Canvas

"Deze zomer heeft Canvas een doorstart gemaakt als zender. Er is beslist om het merk nauwer te profileren, eigenlijk nog meer terug te plooien op de opdracht als openbare omroep. Zonder me uit te spreken over de inhoudelijke discussie over enkele van die nieuwe programma's en uitzenduren, vind ik niet dat Canvas de broek heeft afgestoken. En toch heeft de zender maar twee dagen gekregen om zich te bewijzen. In de geschreven pers werd hij meteen afgerekend op kijkcijfers. Paradoxaal, want diezelfde commentatoren zeggen ook dat tv-makers te veel rekening houden met kijkcijfers.

"Natuurlijk kan het altijd beter, maar die snelle afbraak vond ik intellectueel oneerlijk. Het gaf me eenzelfde gevoel als bij kleine, persoonlijke hetzes die we het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Hoe snel acteur Jappe Claes alleen stond toen hij door de verzamelde pers werd afgebrand. Of dat amper iemand zich nog afvraagt of alles rond Steve Stevaert wel onze zaken zijn. Of we er moeten bijstaan als zijn lijk uit het water wordt gevist."

13 november: aanslagen in Parijs

"Ik had net een opname afgerond op de VRT en liet me ontschminken, toen ik Goedele Wachters een extra journaal hoorde afkondigen op de televisie in de schminkkamer. Mijn vriendin Véronique had die avond vrienden op bezoek en ze had hen gevraagd om nog even te blijven tot ik thuiskwam. Ze vond het niet fijn om op zo'n moment alleen te zijn. We hebben samen nog lang naar CNN zitten kijken, tot we dezelfde samenvatting al 33 keer hadden gehoord.

"Toch weiger ik als een bange kwezel rond te lopen. Na de aanslagen op de metro in Londen bleven we allemaal de metro nemen. Nu ken ik mensen die in Brussel de metro vermijden. Ik probeer mijn eigen geest te onderhouden, het onkruid van de angst meteen te wieden. Want we mogen niet verzanden in een angstige maatschappij, dat is een gesloten maatschappij zonder vrijheid."

De quiz van het jaar, vanavond met Nathalie Meskens, Tine Embrechts, Alexander De Croo en Lieven Scheire, om 22 uur op Eén

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234