Zaterdag 03/06/2023

Gelovigen willen wijziging katholieke standpunten over gezin

Bisschop van Limburg Patrick Hoogmartens. Beeld BELGA
Bisschop van Limburg Patrick Hoogmartens.Beeld BELGA

Mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Limburg, heeft zich vandaag tijdens de studiedag in Leuven hoopvol uitgelaten dat de Buitengewone Bisschoppensynode die Paus Franciscus van 5 tot 19 oktober organiseert rekening zal houden met de resultaten van de bevragingen over dit thema.

Hij sprak zich niet uit over de standpunten die de Belgische bisschoppenconferentie tijdens deze synode zal innemen, maar wees erop dat de betrokkenheid van de gelovigen en de bisschoppenconferentie in ons land bij dit initiatief bijzonder groot is. Hij wees er ook op dat "de geest in dergelijke bijeenkomsten net zoals in een Conclaaf werkzaam kan zijn.

Josian Caproens van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad stelde dat de Kerk 'vandaag' leeft en het evangelie beleefd moet worden door mensen van 'vandaag'. Alhoewel de katholieke leer over de waarde van het huwelijk en gezin niet ter discussie staat, moet de Kerk volgens haar stoppen met het veroordelen van andere gezinsvormen. De aanwezigheid van liefde moet het grondbeginsel zijn om deze te beoordelen.

Hilde Pex van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal ziet in de enquêteresultaten vooral het verlangen "om het goede te zien en te waarderen in alle gezinnen" en riep op tot reflectie over de vraag hoe we als Kerk kunnen bijdragen tot het geluk van gezinnen. Parochies moeten bij zichzelf nagaan in hoeverre ze openstaan voor iedereen. Ze benadrukte hierbij vooral dat er geen onderscheid gemaakt mag worden in de behandelingen van kinderen welke ook de gezinscontext is waarin ze opgroeien.

Moraaltheoloog Roger Burggraeve stelde dat er niets moet gewijzigd worden aan de voorkeur in de kerkelijke leer voor het huwelijk als basis van de samenleving, maar dat dit niet mag leiden tot een zwart-wit-denken over andere gezinsmodellen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234