Donderdag 15/04/2021

AchtergrondReligie

Gelovige podcast is jarig, dus mag u bidden met Herman Van Rompuy

Voor de vijfde verjaardag van de gelovige podcast spreekt Herman Van Rompuy Bijbelteksten in. Beeld YouTube
Voor de vijfde verjaardag van de gelovige podcast spreekt Herman Van Rompuy Bijbelteksten in.Beeld YouTube

De podcast Bidden onderweg bereikt dagelijks zo’n 16.000 gelovigen in Vlaanderen en Nederland. Om hun vijfde verjaardag luister bij te zetten, spreken bekende gelovigen als Rik Torfs, Herman Van Rompuy en Luc Steeno Bijbelteksten in.

“Vandaag is het donderdag 4 juni, in de negende week door het jaar.” Op de achtergrond klinken kerkklokken en tsjilpende vogeltjes, wel vijftien seconden lang, om dan zachtjes over te gaan in de gezangen van het koor van Taizé.

Met deze blijde boodschap in de oren starten donderdag zo’n 16.000 Nederlandstalige gelovigen hun dag. En dat doen ze elke dag, al vijf jaar lang. Bidden onderweg als een dagelijkse podcastmeditatie. Want net als God zijn de digitale media overal.

Meditatie

Het idee komt van internetpastoor Nikolaas Sintobin, een Vlaamse jezuïet in Amsterdam. Al geeft hij vrijmoedig toe dat het al veertien jaar meegaat in de Angelsaksische wereld en ontstond bij Britse jezuïeten onder de noemer ‘Pray As You Go’. “Het levensritme van de meeste mensen is enorm versneld”, zegt hij. “Dat uit zich ook in de spirituele dimensie. Vroeger had men meer rust en meer tijd voor stilte en gebed. Vandaag wil men dat wel, maar veel mensen komen er niet langer toe. Onze podcast stelt zulke mensen in staat om tot stilte, meditatie en gebed te komen en te verdiepen.”

Stilte lijkt wat in tegenspraak met de audio die door de hoofdtelefoon weerklinkt. Toch is dat het niet, meent Sintobin. “Mochten we in de podcast een moment van stilte laten vallen, zijn mensen onderweg weer snel afgeleid. Daarom kiezen we voor muziek die toelaat om geconcentreerd te blijven.”

Kerkjurist Rik Torfs (KU Leuven): 'Ik merk dat er weer meer belangstelling is voor bidden. Niet het klassieke aframmelen, maar als vorm van verdieping.' Beeld Jef Boes
Kerkjurist Rik Torfs (KU Leuven): 'Ik merk dat er weer meer belangstelling is voor bidden. Niet het klassieke aframmelen, maar als vorm van verdieping.'Beeld Jef Boes

“De jezuïeten zijn hun tijd vaak voor en dit is een van de methoden om mensen te bereiken”, zegt kerkjurist Rik Torfs (KU Leuven). Zelf heeft hij nog niet via de podcast gebeden, maar hij kende het platform van Sintobin. “Een podcast maakt de grenzen kleiner. Voor jonge mensen in Vlaanderen is het vandaag niet meer zo makkelijk om een kerk binnen te treden. Het is nog minder schandelijk om een bordeel te bezoeken dan een kerk. (lacht) Maar nieuwe media maken het weer laagdrempelig, meer dan de traditionele vormen van communicatie. Die zijn beperkter en stootten op een ouder publiek. Want ik merk dat er weer meer belangstelling is voor bidden. Niet het klassieke aframmelen, maar als vorm van verdieping.”

Na vijf jaar is de podcast geprofessionaliseerd met een eigen studio en een tiental medewerkers. Kostprijs: zo’n 150.000 euro per jaar. En dat levert op. Niet financieel, maar in luistercijfers. De trouwe basis van 16.000 gelovigen is gestaag gegroeid, en bestaat niet enkel uit katholieken, maar ook Nederlandse protestanten. “Onze manier van doen spreekt ook hen aan”, zegt Sintobin. “We brengen geen preek noch studie, maar een persoonlijk gebeuren, waarbij mensen in zichzelf kruipen. Wat betekent dit voor mij? Wij dragen geen boodschap uit, wij overtuigen nergens van. Het enige probleem is dat de digitale wereld erg concurrentieel en moeilijk toegankelijk is. Om onze bekendheid te doen toenemen, zullen we nog meer inzetten op marketing. Anders dreigen we verloren te lopen.”

Vijfde verjaardag

Om de vijfde verjaardag luister bij te zetten, lenen bekende gelovigen daarom deze weken hun stem. Zo kan u donderdag luisteren naar Matteus 26:36-42 door Elly Zuiderveld, bekend van het Nederlandse duo Elly en Rikkert. Ook Vlamingen als Rik Torfs en zuster Jeanne Devos spraken al Bijbelteksten in. Herman Van Rompuy, oud-premier van België (CD&V), zal dat binnenkort doen. “Als de jezuïeten mij iets vragen, dan doe ik dat gewoonlijk”, zegt hij. En verder staat nog charmezanger Luc Steeno op de verlanglijst.

“Ik volg regelmatig de mis in Jette, waar een oude schoolkameraad pastoor is”, zegt Steeno. “Hij is met zijn parochie ook erg actief op YouTube. En hij heeft me voorgedragen om ook een stuk in te lezen voor Bidden onderweg. Hopelijk kunnen we dat na de coronacrisis weer oppikken.” Sintobin maakt er alvast werk van, als God het wil.

biddenonderweg.org

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234