Donderdag 03/12/2020

Geloofwaardigheid

Beeld UNKNOWN

Li Keqiang, de toekomstige premier van China, mocht op de koffie bij José Manuel Barroso, de Commissievoorzitter van de EU. Achteraf was er geen gezamenlijke persconferentie, geen gebruikelijke toelichting door de politici. Barroso's woordvoerder weigerde ook te vertellen of Chen Guacheng, de blinde mensenrechtenactivist, überhaupt ter sprake zou komen in het formele gesprek tussen China's en Europa's sterke man. "Wij doen niet aan diplomatie via persconferenties", klonk het droog bij de Europese Commissie.

Het incident met de Commissie en de pers moet alarmbellen doen afgaan. In een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door China, komt ook de bewegingsvrijheid van de media onherroepelijk steeds meer onder druk te staan. Dat uitgerekend op de Dag van de Persvrijheid Europa de deuren netjes op slot houdt voor de Chinese vicepremier is wraakroepend. Het gaat niet over een paar vraagjes stellen of een handje schudden voor een plaatje. Elke goed functionerende democratie heeft nood aan een goed werkende pers.

In die zin is het moedig dat N-VA-voorzitter Bart De Wever de moeilijke relatie tussen pers en politiek dissecteert en er aandacht aan besteedt. In zijn in deze krant gepubliceerde Thorbeckelezing was dat nog genuanceerd en helder. Zijn recentere uithaal is dat niet. De pers is immers "niet langer geloofwaardig" en "verlegt de grenzen naar beneden in een verschroeiend tempo".

Het zou bijzonder hooghartig zijn om die kritiek zomaar van de hand te doen als nonsens. Er is niets onfeilbaar aan de journalistiek en goede mediakritiek is altijd welkom. Alleen verrast het dat uitgerekend de man die de deur wagenwijd openzette voor eerder triviale publicaties over zijn gezin, lichaamsgewicht en deelname aan spelprogramma's nu klaagt over de geloofwaardigheid van 'de pers'.

De natuurlijke rol van een journalist is kritisch zijn; lastige vragen stellen en met een gezond en gebalanceerd wantrouwen iedereen die macht heeft, of opeist, tegemoet treden. Politiek en journalistiek zijn daarbij elkaars natuurlijke antipoden. Een politicus zoekt macht om zaken in beweging te brengen, om via een beleid zijn of haar stempel op de maatschappij te drukken.

Wie als politicus vies is van macht en verantwoordelijkheid, zoekt best een andere job. Wie als journalist macht verlangt en creëert voor zichzelf, zoekt best ook een andere job. Een journalist stelt vooral veel vragen, en bekijkt vanop een afstand hoe met macht wordt omgegaan.

Mitspielers kunnen maar beter de overstap wagen, en hebben dat de afgelopen jaren ook helaas bij bosjes gedaan. De vraag dringt zich op of die dubbelzinnigheid van een paar grote journalistieke namen niet veel schadelijker is geweest voor de geloofwaardigheid van de journalistiek dan de 'snelheid van de media' waar De Wever zich nu aan ergert.


Wouter Verschelden
Hoofdredacteur

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234