Donderdag 02/02/2023

Voetbal

Gelogen over documenten, budget uit schimmige oorden, onder voorlopige bewindvoering, maar wel licentie voor Moeskroen

Coach Bernd Storck tijdens de match tegen Cercle Brugge. Beeld BELGA
Coach Bernd Storck tijdens de match tegen Cercle Brugge.Beeld BELGA

Elke profclub krijgt een licentie. Zelfs Moeskroen, dat onder voorlopige bewindvoering staat. Een pak clubs fronst de wenkbrauwen.

NVK

Moeskroen kan stilaan zijn voet naast die van Harry Houdini zetten. Ontsnappingskoningen onder elkaar. Voor het vijfde seizoen op een rij pakken de Henegouwers hun licentie, tegen alle wetten van de kansberekening in.

De vragen rond Moeskroen zijn pertinent. Dat vindt ook het federaal parket. Half november, bij het losbreken van het voetbalschandaal, voerden speurders al een eerste keer huiszoekingen op Le Cannonnier. Op 27 februari vielen speurders een tweede keer binnen. De conclusie van de Cel voor Informatieverwerking was dat er aanzienlijke bedragen op de rekening van de club meteen doorgestort werden naar belastingparadijzen. Het federaal parket trad drastisch op, legde beslag op rekeningen en stelde twee voorlopige bewindvoerders aan.

Continuïteit verzekerd

Die maatregel werd vorige week, uitgerekend op de dag dat de club zich verdedigde tegenover de licentiecommissie, nog verlengd tot eind mei. Het leek een uitgemaakte zaak dat Moeskroen in eerste instantie geen licentie zou krijgen en dus naar het BAS zou moeten. Maar de commissie oordeelde dat de Henegouwers wel degelijk de continuïteit van hun club in het seizoen 2019-20 kunnen waarborgen.

Licentiemanager Nils Van Brantegem verwijst naar de schriftelijke conclusies; waarin staat te lezen: “De commissie oordeelt dat de continuïteit verzekerd is voor de duurtijd van de licentie. De club kon documenten voorleggen waaruit blijkt dat ze normaal kan functioneren.”

Moeskroen reageert tevreden. “Wij zijn tevreden maar we hadden er ook altijd het volste vertrouwen in”, zegt CEO Paul Allaerts. “We werken efficiënt en professioneel met de voorlopige bewindvoerders samen. Dat brengt de dagelijkse werking van de club niet in gevaar.”

Geldstromen rond Pini Zahavi

Toch fronsen velen de wenkbrauwen bij de beslissing van de licentiecommissie. Verschillende bronnen menen dat er voldoende aanwijzingen zijn om te concluderen dat Moeskroen in het verleden gelogen heeft over bepaalde documenten, en dat de oorsprong van een deel van het budget uit schimmige oorden komt of er net naartoe vloeit. Niet voor niets reisden vertegenwoordigers van het parket vorige maand af naar Boedapest om daar met de klokkenluider van Football Leaks te spreken. Die zou waardevolle informatie bezitten over de geldstromen rond Pini Zahavi, de makelaar die in 2015 Moeskroen kocht. Later deed hij de club weer van de hand, maar zijn schaduw blijft over Le Cannonnier hangen.

Niet alle andere eersteklassers namen het nieuws over Moeskroen goed op. Al is er maar één club die echt op de licentiecommissie rekende in de zaak-Moeskroen: Lokeren, de sportieve daler. De Waaslanders hoopten zich via de groene tafel toch te handhaven in 1A. In principe kan Lokeren naar het BAS trekken om de licentie van Moeskroen aan te vechten. Clubs als OHL en Westerlo hebben dat in het verleden ook al (tevergeefs) gedaan. “We zullen intern bespreken of we stappen ondernemen”, zegt Lokeren-woordvoerder Herman Van de Putte. “Het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.”

Paars-wit

De 23 andere profclubs kregen evengoed hun licentie. Ook Anderlecht, dat vorige week nog een aantal vragen kreeg. Uit het verslag van de licentiecommissie valt tussen de lijnen te lezen dat de financiële toestand van paars-wit toch niet al te veel vertrouwen inboezemt. “We benadrukken de absolute noodzaak voor de club om het budget dat de raad van bestuur heeft goedgekeurd, ook te respecteren”, klinkt het. Ook de ontslagvergoeding van Hein Vanhaezebrouck komt ter sprake: “De club heeft bijkomende documenten bezorgd en wacht op een onderling akkoord tussen de partijen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234