Donderdag 29/07/2021

Gellingenproces op de lange baan geschoven

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Maandag is het precies drie jaar geleden dat bij de gasramp in Gellingen 24 mensen om het leven kwamen en 132 anderen gewond raakten.

Het gerechtelijk onderzoek is nog steeds aan de gang, aangezien er zeer veel verzoeken tot bijkomende onderzoeksdaden zijn ingediend door de burgerlijke partijen, de inverdenkinggestelden en het parket.

Wanneer het dossier voor de raadkamer komt of wanneer het proces zal plaatsvinden, is nog niet bekend, zo deelde het parket van Doornik vrijdagnamiddag mee.

Op 30 juli 2004 ontplofte een gasleiding van gasnetwerkbeheerder Fluxys in de industriezone van Gellingen (Ghislenghien), een deelgemeente van Aat (Ath) in de provincie Henegouwen.

Tot op vandaag zijn 22 personen - 14 fysieke en 8 morele - in verdenking gesteld door de onderzoeksrechter van Doornik, Gérard Bresoux, wegens onopzettelijke doodslag en onopzettelijke slagen en verwondingen door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg. De laatste inverdenkingstelling dateert van 28 februari dit jaar.

Marie-Claude Maertens, procureur des konings van Doornik, heeft vrijdag een stand van zaken gegeven over het dossier. "Het onderzoek is nog steeds aan de gang. Sinds een jaar zijn in het kader van de wet Franchimont talrijke bijkomende onderzoeksdaden gevraagd door de inverdenkinggestelden en de burgerlijke partijen.

Bepaalde onderzoeksdaden zijn aanvaard door de onderzoeksrechter, andere zijn geweigerd. Als gevolg van die vragen zijn verschillende huiszoekingen uitgevoerd."

"Bij wijze van voorbeeld zijn de leidingen onderzocht in Gellingen, Brakel en Masnuy-Saint-Pierre. In juni hebben 22 onderzoekers documenten en informatica in beslag genomen bij Fluxys in Brussel en Jemappes", legde de procureur des konings uit.

"Door al die bijkomende vragen en het feit dat bepaalde documenten vertaald moeten worden, is het dossier nog steeds in het stadium van het onderzoek. Toch is het proces al een beetje begonnen: alles wat nu gebeurt, zal immers niet meer gevraagd worden op het proces. We hebben ook een probleem met het college van deskundigen. De voorzitter ligt namelijk in het ziekenhuis. Over die kwestie zullen we midden augustus de balans opmaken", vervolgde Maertens.

Hoewel 22 mensen in beschuldiging zijn gesteld, heeft slechts de helft van hen gevraagd zijn dossier te onderzoeken. "We hebben hen geschreven - een gebruikelijke procedure - om hen eraan te herinneren dat ze door artikel 66 van het wetboek van strafvordering recht hebben op inzage in hun dossier."

"Het is op dit moment onmogelijk een datum vast te leggen voor de raadkamer, die zal plaatsvinden in Doornik. Dat vertraagt de schadeloosstelling van de slachtoffers. Wat dat betreft zou er, net als bij de ramp in Toulouse in Frankrijk, moeten nagedacht worden over een procedure om de slachtoffers een voorlopige schadevergoeding te geven nog voor het proces", voegde de procureur daar nog aan toe. (belga/dm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234