Woensdag 26/02/2020

Onderwijs

Gelijkschakeling financiering voor kleuteronderwijs: ‘Historische omwenteling’

.Beeld iStock

Het kleuteronderwijs krijgt vanaf volgend schooljaar evenveel werkingsmiddelen als het lager onderwijs. Dat keurde het Vlaams Parlement gisteren goed. ‘Historisch’, noemt onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) de beslissing.  Ook het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) reageert tevreden. 

Het kleuteronderwijs heeft te kampen met een historische onderfinanciering (van 60 miljoen euro) tegenover het lager onderwijs. Die onderfinanciering is ontstaan omdat men er vroeger van uitging dat kleutertjes maar twee derde van de tijd naar school gaan en vaak thuisblijven. Daarom krijgen kleuterscholen 33 procent minder werkingsmiddelen.

Er gaan al jaren stemmen op om een einde te maken aan de historische onderfinanciering. Een maand geleden keurde het Vlaams Parlement al een motie goed waarin de gelijkschakeling wordt gevraagd. Nu heeft het Vlaams Parlement een resolutie goedgekeurd waarin de gelijkschakeling al vanaf het schooljaar 2019-2020 wordt gevraagd. Die gelijkschakeling is ook meteen verankerd in voorstel van decreet dat unaniem is goedgekeurd. Voor een volledig schooljaar zou het gaan om een investering van 50 miljoen euro. Voor het begrotingsjaar 2019 alleen zou het gaan om een bedrag van ruim 16 miljoen euro.

Onderwijsminister Hilde Crevits noemt de beslissing in De Ochtend “historisch. Ook  de christelijke onderwijsvakbond COV is opgetogen. “Het COV is blij met de gelijke werkingsmiddelen in heel het basisonderwijs. Het is een belangrijk signaal op het einde van deze legislatuur”, zegt Marianne Coopman van het COV.

De resolutie herneemt ook andere onderwijsvoorstellen uit de motie van een maand geleden. Zo is het de bedoeling om er in de toekomst op toe te zien dat personeel en financiële middelen maximaal ten goede komen aan het leerproces van de leerlingen in de school en in de klas. Ook het M-decreet, voor leerlingen met bijzondere onderwijsnoden, wordt geëvalueerd en bijgestuurd, en de administratieve last voor het onderwijspersoneel wordt verder verlaagd.

“We zullen nauwgezet toekijken op de afspraken in het volgende Vlaamse regeerakkoord en de verdere uitwerking ervan”, zegt Coopman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234