Woensdag 28/07/2021

'Gelijke rechten voor alle Europese consumenten'

Het Europese Parlement (EP) wil voor nieuwe en dure tweedehandsgoederen een garantieperiode van twee jaar invoeren. Als producten het binnen zes maanden na aankoop laten afweten, moet volgens het EP de producent bewijzen dat een toestel in orde was. Dat staat in een ontwerprichtlijn die het EP dinsdag goedkeurde. Valérie Thompson van het Bureau Européen des Unions de Consommateurs (BEUC), de Europese consumentenbond, is tevreden. Waarom is deze ontwerprichtlijn zo belangrijk? Consumenten zijn in de meeste landen toch beschermd?

"Uit een onderzoek dat wij hebben gedaan, blijkt dat de kwaliteit van de zogenaamde dienst na verkoop, de regelgeving rond consumentenrechten en garantietermijnen, in veel landen te wensen overlaat. Maar de kern is dat binnen Europa, met vrij verkeer van goederen en mensen, eenduidige regels zouden moeten gelden. De onderlinge verschillen tussen landen zijn enorm. Vooral op het gebied van garantietermijnen. In landen als Oostenrijk, Duitsland, Polen en Spanje is de garantietermijn zes maanden. In Groot-Brittannië is dat zes jaar. Andere landen, zoals Frankrijk en België, kennen geen wettelijke termijnen. Bovendien ben je nu de pineut als je als Belg in Duitsland een toestel koopt en thuis ontdekt dat er iets aan mankeert. Vergeet het dan maar."

Er gaan stemmen op dat de nieuwe ontwerprichtlijn veel kosten meebrengt en de prijzen de hoogte in zal jagen.

"Die komen vooral van industriëlen. Het Europees Parlement heeft een onafhankelijk studiebureau ingeschakeld dat een kostenanalyse heeft gemaakt. Volgens het studiebureau zal de nieuwe richtlijn géén extra kosten meebrengen."

Als de ontwerprichtlijn wordt aanvaard, kunnen we dan straks een radio kopen in Milaan en in Neder-Over-Heembeek een nieuw exemplaar opeisen als de eerste radio een mankement blijkt te hebben?

"In principe wel. Als u straks een radio koopt van merk x, kunt u in eigen land een dealer van merk x zoeken. Het is dus niet zo dat u in elke willekeurige winkel een nieuwe radio kunt opeisen. De kern van de zaak is dat consumenten op de Europese markt overal dezelfde wettelijke rechten hebben. Als je nu in België ergens een radio koopt en hem in je eigen woonplaats bij dezelfde winkelketen wilt inwisselen, heb je dat wettelijk recht ook. Dat winkeliers straks liever niet meer zouden verkopen aan buitenlanders, zoals sommige critici roepen, is trouwens onzin. Wat maakt dat voor die winkelier nu uit? Die wil gewoon verkopen."

Als het aan het Europees Parlement ligt, moet de producent straks bewijzen dat een product dat binnen een termijn van zes maanden is aangekocht in orde was op het moment dat het de winkel verliet.

"Dit is een zeer belangrijk punt. Uit een onderzoek dat we twee jaar geleden hebben uitgevoerd bleek dat veel consumenten problemen ondervinden met elektronica die het ineens liet afweten. Nu slaat de winkelier de consument om de oren met allerlei termen. Of ze kaatsen de bal terug en zeggen dat het apparaat verkeerd is gebruikt. Het is normaal dat de verkoper, die veel meer hoort te weten hoe zijn product werkt, even uitzoekt of er sprake is van een productiefout."

Op advies van de Europese Commissie zijn tweedehandsgoederen ook opgenomen in de ontwerprichtlijn. Hoe belangrijk is deze toevoeging?

"Het opnemen van tweedehandsgoederen is vooral belangrijk voor waardevolle tweedehandsgoederen, zoals een gebruikte auto. Wie straks een tweedehandsauto koopt die het binnen de zes maanden begeeft, heeft veel meer wettelijke bescherming dan nu het geval is."

(NB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234