Zaterdag 17/04/2021

Bouwen

Gelieve uw bouwplannen even uit te stellen

Huis in aanbouw in Zomergem. Netwerk Architecten Vlaanderen:
Huis in aanbouw in Zomergem. Netwerk Architecten Vlaanderen: "Er wordt een enorm economisch verlies geleden."Beeld Wouter Van Vooren

U hebt bouwplannen? Best minstens een maandje geduld oefenen. De databank waar architecten verplicht hun bouwaanvragen moeten indienen ligt plat. "Dit is broodroof."

Een terrasje aanleggen in de tuin? Of ziet u het groter, een appartementsblok neerpoten. Dan wacht u best even tot ergens eind april. Mogelijk, let vooral op de voorwaardelijke wijze, is er dan een oplossing gevonden voor het softwareprobleem van het loket voor de digitale bouwaanvraag.

Architecten moeten de bouwaanvragen verplicht langs dit digitaal kanaal indienen, sinds eind februari. Alleen, het digitaal platform werkt van geen kanten. Het probleem met de software is al enkele weken bekend, wat leidde tot hectische toestanden. De helpdesk raadde de architecten aan om 's nachts hun dossiers op te laden in het systeem, dat was dan rustiger, en de software kon dan misschien wel de grote bestanden aan. Sinds twee dagen echter is het helemaal gedaan met het platform.

"Aanvragen kunnen niet worden ondertekend omdat de virusscanner bijlagen als onveilig beschouwt", zegt Mie Van den Kerchove van Ruimte Vlaanderen. "Drieduizend dossiers zijn zonder probleem ingediend, maar er duiken meer en meer problemen op. Daarom hebben we het systeem offline gehaald. Voor dringende gevallen wordt een oplossing gezocht."

Furieus

Architect Wim Van Eetvelde is furieus. "Dit is broodroof. Het komt er momenteel op neer dat je over heel Vlaanderen op dit ogenblik geen bouwaanvragen kunt indienen. Als architect kunnen we bijgevolg niks factureren. Maar erger nog is dat we tal van dossiers dreigen mis te lopen."

Van Eetvelde geeft een concreet voorbeeld van zo'n dossier. Voor een klant werkt hij aan een appartementsblok, een project van zo'n 2 miljoen euro, en voor Van Eetvelde een project dat hem qua ereloon iets in de grootorde van 80.000 euro zou opleveren. Zou, want de deadline voor het voorakkoord om de grond te verwerven loopt af op 1 april. "Dat betekent dat mijn klant mogelijk naast het dossier grijpt als het voorakkoord vervalt, buiten onze wil om."

Ook andere architecten en bouwpromotoren zijn furieus, maar willen liever niet met naam in de krant.

"Ik heb klanten van mij al verschillende keren moeten wegsturen, omdat ik hun dossier gewoonweg niet kan afwerken. Zij denken dat ik het probleem ben, leg het maar eens uit."

Een andere architect meldt dan weer dat ook de gemeentelijke ambtenaren niet gelukkig zijn met de gang van zaken. "Vorige week vroeg een ambtenaar mij om naast de digitale upload, ook een papieren versie - een goed ouderwets papieren plan dus - in te dienen, dan had hij tenminste overzicht en de behandeling zou ook vlugger gaan." Anderen hebben dan klachten lopen van bouwheren die hun dossier zien aanslepen. En zo zijn er verschillende klachten en opmerkingen.

Tot eind april?

De belangenorganisatie Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) is maandag nog langs geweest op het kabinet van bevoegd minister Schauvliege (CD&V).

"We worden overstelpt door architecten met gelijkaardige problemen", zegt woordvoerder Pieter De Groote. "Deze situatie is onaanvaardbaar. Er wordt een enorm economisch verlies geleden. Wij hebben alle klachten overgemaakt en eisen nu dat de minister (Joke Schauvliege) snel met concrete antwoorden komt, en zo paal en perk stelt aan de onaanvaardbare schade die architecten en bouwheren door de huidige problemen oplopen."

Vooralsnog heeft de Bouwunie, de koepel boven bouwbedrijven, geen weet van problemen bij projecten. Woordvoerster Anja Larik: "De bouwbedrijven hebben daar niet rechtstreeks mee te maken. Wel onrechtstreeks als dit de planning in het gedrang zou brengen."

Mie Van den Kerchove zegt dat de leverancier van de software dag en nacht aan een oplossing werkt. Na vandaag zou het weer moeten werken. Een interne bron bij de helpdesk zegt dat een duurzame oplossing echter een 20-tal programmeerdagen vergt, waarna er een testfase volgt. Dat betekent dat er pas rond eind april een deftige oplossing gevonden kan worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234