Zondag 20/06/2021

strijd tegen IS

Gelekte documenten onthullen interne chaos bij IS

Financiële wantoestanden, verduistering, spionage en een bureaucratische machtsstrijd: de interne chaos binnen terreurorganisatie IS is groot. Dat blijkt uit interne IS-documenten, die aan nieuwssite The Daily Beast gelekt werden.

Het beeld dat IS ophangt van het kalifaat, boezemt angst in. Maar het gestage terreinverlies van IS in Syrië en Irak doet al langer vermoeden dat het op organisatorisch vlak niet meer zo snor zit bij IS. Dat blijkt eens te meer uit interne documenten die The Daily Beast in handen kreeg.

De Ahmad Abdo-brigade, een Syrische rebellengroep gesteund door de VS-coalitie, was er op 8 juni in geslaagd IS-bevelhebber Abu Ali al-Iraqi te doden nabij Damascus. De gedode bevelhebber had een pak documenten bij zich die door de rebellen werden doorgespeeld aan The Daily Beast. Wat zij in de documenten lazen, geeft het imago van IS een stevige deuk.

De documenten, die zijn afgestempeld door officiële 'IS-ministeries', leggen de kafkaiaanse ramp binnen IS bloot: een verijdelde aanslag, magere salarissen, verlofaanvragen en overbevolkte gevangenissen.

Valkyrie

In een brief bericht een anonieme IS'er aan een bevelhebber in Damascus over Abu Hudhaifa al-Ghoutani, die een dubbelagent blijkt te zijn. Al-Ghoutani zou het plan hebben opgevat om alle belangrijke IS-leiders in één vergaderzaal te verzamelen om ze vervolgens allemaal met een bom te vermoorden. Deze operatie, die veel weg heeft van de Valkyrie-operatie tegen Hitler, werd echter verhinderd "bij de gratie van Allah".

Al-Ghoutani zou ook nog 6.500 dollar, een camera, explosieven, wapens en munitie hebben gestolen. Abu al-Yaman, de veiligheidsofficier van IS, zou andere "broeders" vervolgens opgedragen hebben om de Ahmad Abdo-brigade te treffen. Met primitieve wapens trof IS de brigade en vier rebellen werden gedood. Verschillende bommotoren troffen onder andere het hoofdkwartier van de brigade.

Dit contraspionagemiskleun toont aan dat de ooit grootste troef van IS aan het afbrokkelen is. Tussen 2013 en 2014 kon IS dankzij een uitgebreid spionagenetwerk haar territorium uitbreiden, maar interne strubbelingen maken de organisatie nu kwetsbaar, wat onmiddellijk gevolgen heeft voor het territorium.

De bewuste brief eindigt met een klacht: "De veiligheidsbroeders zijn niet tevreden met hun salaris."

Pover salaris en verlof

Een ander document toont verder aan dat de "broeders" het met een mager salaris moeten doen. Voordien werden ze riant betaald, maar door de tanende economie binnen het kalifaat moeten ze nu rondkomen met een pak minder.

Een van de gelekte documenten is een salaristabel voor IS-strijder Abu Muslim al-Muhajir, die werkzaam is voor het Fath Qaryatain-bataljon in Damascus. Volgens het document krijgt al-Muhajir 50 dollar per maand en nog eens 50 dollar subsidie voor zijn vrouw.

Op de tabel is ook te zien dat er subsidies mogelijk zijn voor de ouders en kinderen van een strijder en voor zijn 'sabaya', wat zoveel betekent als 'seksslaaf'. Daarnaast zijn er ook bonussen voor de soldaten en enkele onkostenvergoedingen.

Strijders die er even tussenuit willen, moeten verlof aanvragen bij hun leider. Dat deed Abu Sulaiman al-Muhajir, een strijder in Damascus. Hij vroeg een week vakantie aan die hij nabij Raqqa wou doorbrengen. Hij kreeg toestemming, maar de regels zijn streng: "Alle broeders moeten precies de data doorgeven. Als ze dat niet doen, zullen ze worden ondervraagd volgens de Sharia.

Wapenaanvragen

Het 'soldatendepartement' is verantwoordelijk voor het toekennen van wapens en voor andere persoonlijke verzoeken van strijders.

Een zekere Abu Muadh vraagt in een van de documenten een 4x4 pick-uptruck die hij wil gebruiken om explosieven te vervoeren. Hij heeft ook een GPS nodig om "de juiste locaties voor de explosieven te bepalen", een pantservoertuig met explosieven, enkele raketklanceerders om tanken en vliegtuigen neer te halen en een bulldozer voor gebouwen.

Justitie

Ook op justitieel vlak schort er heel wat bij IS, zo kampt de organisatie met overbevolking in de gevangenissen.

In een van de documenten verdedigt Abu al-Abbas al-Jazrawi, vice-emir bij het ministerie van Justitie, zich en verklaart hij waarom er zoveel gevangenen in een IS-gevangenis in Damascus zitten. "Driekwart van de gevangenen werd maar voor enkele uren vastgehouden", schrijft hij. "Vorige maand werd niemand langer dan een week vastgehouden, behalve drie personen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234