Zondag 16/05/2021

Geldwolven willen onze voetbalcompetitie kapotmaken

In een interview (DM 31/12) stelt Ivan De Witte, voorzitter ad interim van de Pro League, dat 16 eersteklassevoetbalclubs en 18 tweedeklasseclubs in België waanzin is, en dat we naar een Pro Leaguecompetitie moeten met slechts 14 eersteklassers en maximaal 10 tweedeklassers. Ik ga akkoord met De Witte dat de huidige competitievorm met 16 clubs in hoogste afdeling met play-offs niet goed is, maar met de uitzuivering die De Witte voor ogen heeft, zal het alleen maar slechter gaan met het Belgisch voetbal.

Samen met onder meer Standardvoorzitter Roland Duchâtelet en Westerlomanager Herman Wijnants ben ik van mening dat het precies de andere richting uit moet. Ik pleit voor een half-open, half-gesloten 1,5de klasse met 22 clubs, omdat te veel clubs migreren tussen eerste en tweede klasse (niet minder dan 34 in 15 jaar, met slecht 4 clubs die onafgebroken in eerste klasse speelden), wat een enorme verkwisting betekent van geïnvesteerde financiële middelen.

In het interview stelt Ivan De Witte de vraag of België voldoende sociale en economische ruimte biedt om levensvatbaar te zijn voor 16 eersteklassers en 18 tweedeklassers. Volgens hem is België met zijn 10 miljoen inwoners hiervoor te klein. Waarop hij die mening baseert, blijft onuitgesproken; misschien bewust, omdat het niet goed overkomt als de voorzitter van een grote club als AA Gent zegt dat hij gewoon meer geld wil voor de topclubs in België.

Wat die topclubs dan met meer geld willen bereiken, is evenmin duidelijk. Toch niet de aansluiting bij de Europese top? Ik dacht dat die beate illusie al jaren geleden begraven was. De financiële kloof tussen de clubs van de grote en kleine voetballanden in Europa zal alleen maar groter worden als op UEFA-niveau niets beweegt. Daar zal België alleen niets aan kunnen veranderen.

Met zijn pleidooi voor 14 eersteklassers en 10 tweedeklassers wekt De Witte de indruk dat de oorzaak van de financiële problemen van onder meer de eersteklasseclubs Moeskroen, Beerschot en Lierse, en van meer 10 tweedeklasseclubs te wijten is aan de beperkte bevolkingsomvang van België (er is inderdaad een Belgisch sportgeograaf die dit ooit heeft beweerd, maar dit was zeker niet gebaseerd op gedegen economisch onderzoek).

Sporteconomen, wereldwijd, vertellen een heel ander verhaal; de financiële problemen van sportclubs, zowel in België als in Engeland en de VS (met een veel grotere bevolking dan 10 miljoen) zijn het gevolg van onbezonnen clubmanagement; in de rat race voor de beste spelers en sportief succes geven de clubs meer uit aan transfersommen en spelerslonen dan zij zich kunnen veroorloven.

Sporteconomisch onderzoek in de VS, in Engeland en in België heeft ook aangetoond dat het aantal clubs dat de nationale liga's tot de hoogste klasse(n) toelaat kleiner is dan wat welvaartseconomisch optimaal is. Hierin staan dan niet alleen de geldbelangen van de clubs centraal, maar ook de belangen van de voetbalsupporters. Sporteconomen pleiten dus unaniem voor meer, en niet minder clubs in hoogste klasse. Helaas heeft de Belgische Voetbalbond nooit veel openheid getoond voor de bevindingen van wetenschappelijk onderzoek terzake, de bond wentelt zich liever in het eigen zelfgenoegzame grote gelijk, en krijgt dan, zoals met het Bosmanarrest in 1995, het deksel stevig op de neus, inclusief een blaam vanwege alle andere Europese voetbalbonden.

BMW versus Toyota

Ivan De Witte gaat er, in zijn pleidooi, blijkbaar ook vanuit dat alle spelers in tweede klasse (overbetaalde) profspelers moeten zijn. Voetbalclubs moeten zich gewoon schikken naar de grootte van de markt waarop zij actief zijn en roeien met de riemen die zij hebben; de tering naar de nering dus. Als zij zich slechts 12 profspelers kunnen permitteren, zullen de overige spelers semi-professionele of amateurspelers moeten zijn. Een goede huisvader schaft zich toch ook geen 4 grote BMW's aan als hij zich maar twee kleine Toyota's kan veroorloven.

Het is te betreuren dat ook De Witte meeheult met de (geld)wolven, die van mening zijn dat nog meer geld voor de rijke clubs ook goed is voor het Belgisch voetbal. De voetbalsupporters willen meer, en niet minder teams in de hoogste klassen, zodat De Wittes voorstel ook wel eens minder geld zou kunnen opbrengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234