Donderdag 15/04/2021

Geldtekort door staking Brink’s

BRUSSEL

Minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) zit maandag met de directie van Brink’s rond de tafel om te zoeken naar een ‘budgettair haalbare, en voor de arbeiders aanvaardbare oplossing’. Tot groot ongenoegen van de vakbonden, die vinden dat er nog niet ernstig is onderhandeld door de directie.

Het sociaal conflict bij Brink’s volgt op een herstructureringsplan dat twee weken geleden door de directie werd voorgelegd. Om de concurrentiestrijd met Group 4 aan te kunnen gaan, wil Brink’s zijn vestiging in het Waalse Strépy sluiten, zijn afdeling diamanttransport in Zaventem ontmantelen en zijn bedienden in een arbeidersstatuut herbenoemen. Vakbonden zagen in die maatregelen een demarche om ontslagvergoedingen te drukken. Ze vreesden dat de directie de afdeling geldtransport naar het faillissement zou drummen, om de activiteit een doorstart te laten nemen in een nieuw bedrijf met goedkoper personeel. En dus gooiden ze er vorige woensdag prompt het blok op.

Elf dagen later blijkt dat voor flink wat problemen te zorgen, bijvoorbeeld voor het betalingsverkeer. Zo komen steeds meer winkels zonder wisselgeld te zitten. Kleingeld in munten wordt normaal gezien door Brink’s geleverd. Ook steeds meer geldautomaten dreigen droog te komen staan. Volgens BNP Paribas Fortis, dat voor zijn geldautomaten het hardst op Brink’s-transporten steunt, stond vrijdagavond 14 procent van de 1.900 automaten droog. “Wellicht zijn er daar in het weekend nog een pak bijgekomen”, zegt woordvoerster Hilde Junius. Al voegt ze er snel aan toe dat dat geen onoverkomelijk probleem is “omdat het elektronisch betalen erg ingeburgerd is in België”.

Bankkaarten

De oproep van de getroffen winkels - Delhaize, onder meer - om nog meer met de bankkaart te betalen dan anders, heeft volgens Atos Worldline, dat het elektronische betaalverkeer in België regelt, evenwel geen uitzonderlijke toename van het aantal elektronische betalingen opgeleverd. “Er was zaterdag hooguit een lichte stijging merkbaar”, klinkt het.

Als de staking blijft duren, moet er daarom vroeg of laat een veiligheidsrisico ontstaan. Omdat de geldtransporten wegblijven uit warenhuizen, dreigen die met een berg cash te blijven zitten. Fedis, de belangenvereniging van de distributiesector, zegt dat er voorlopig nog geen probleem is, maar dat het er wel een zou kunnen worden als de staking blijft duren. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) vroeg daarom alvast aan de politie om grote handelszaken en bankkantoren extra te bewaken. Ze droeg ook de Nationale Bank op om zelf voor het transport van het geld te zorgen, ondersteund door de speciale cel van de federale politie die nu al geldtransporten begeleidt. Wat haar trouwens op het verwijt van de socialistische vakbond te staan kwam dat ze de staking zou willen breken.

Ook minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) hoopt met de Brink’s-directie te kunnen overleggen. “Dit conflict treft de economie en de consumenten”, liet de minister weten. “Daarom moet het eerstdaags opgelost worden.” Milquet plant verkennende gesprekken met de directie, waarna overleg met de vakbonden en de sociaal bemiddelaar zou kunnen volgen. Maar ACV-vakbondssecretaris Marc Geerinck zei gisteren dat hij nog geen uitnodiging ontvangen had. En hij klonk behoorlijk sceptisch. “We betwijfelen of de problemen die ons na aan het hart liggen, besproken zullen worden op die vergadering. Het gaat de directie en de bemiddelaar om het feit dat de geldautomaten uitgeput raken, terwijl wij ons blijven verzetten tegen de omschakeling van het statuut van bediende naar arbeider. Maar daarover zijn nooit echte onderhandelingen geweest”, klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234