Dinsdag 20/04/2021

'Geld ophalen is te moeilijk geworden voor starters'

Belgisch internetpionier José Zurstrassen is medeoprichter van MyMicroInvest.com. Via het internetplatform vindt een bedrijf dat een externe investering zoekt zowel geld bij private investeerders als bij het volk.

Zurstrassen schreef eerder al succesverhalen met de oprichting van internetprovider en -portaal Skynet en beleggingsvehikel KeyTrade. Hij gelooft sterk in het concept 'crowdfunding.'

Waarom was er nood aan een investeringsplatform als dit?

"In de eerste plaats om een brug te bouwen tussen twee traditionele fases in het traject dat bedrijven moeten afleggen als ze naar geld zoeken: de fase van 'friends, family & fools', de allereerste investeerders die wat startgeld toestoppen, en 'business angels' of banken, die de eerste echte funding voorzien. Het gat tussen die twee is veel te groot: heel wat bedrijven doen er één tot drie jaar over, en er bestond - behalve een paar subsidies misschien - niets om dat te overbruggen. Met ons platform brengen we die twee fases gewoon bij elkaar."

Daar winnen ze enorm veel tijd en snelheid mee.

"Ja, maar ook werken aan hetgene wat ze op de markt brengen kan trager en bedachtzamer. Een bedrijf dat het traditionele traject doorloopt, is gehaast om zo snel mogelijk een product of dienst op de markt te brengen, zodat er omzet komt. Dankzij onze aanpak hebben ze iets meer ademruimte om eerst hetgene wat ze willen verkopen helemaal op punt te stellen."

Zijn bedrijven die een investering hebben gekregen via MyMicroInvest ook meteen klaar voor het zoeken naar een durfkapitaalfonds dat in hen geïnteresseerd is?

"Meer nog: die stap kan meteen in ons proces worden ingebouwd, daar werken we in ieder geval aan. We willen MyMicroInvest doen uitgroeien tot een holistisch investeringsplatform, waar men iedere stap van het proces op één plaats kan doorlopen. Projecten worden niet alleen opgestart via ons platform, maar ook opgevolgd. Want met de komst van 'business angels' en durfkapitaalfondsen komt er niet alleen geld binnen, maar ook expertise en knowhow."

Particulieren, die vanaf 100 euro kunnen investeren, halen ook altijd een return on investment als het bedrijf van de grond gaat. Dat is niet bij alle platformen het geval.

"Wat we zeker niet wilden, was een model zoals Kickstarter in de Verenigde Staten, waarbij de duizenden particulieren die geld pompen in een bedrijf gewoon het product op voorhand hebben gekocht aan een lagere prijs. Ook een particulier belegt graag, ziet zijn geld graag groeien. Met MyMicroInvest kan dat: ze zien het dossier en het businessplan, en weten waar ze hun geld instoppen."

Nog een verschil met platformen als Kickstarter: er is een selectieprocedure vooraf.

"Ja, maar die is miniem. We wilden de rol van gatekeeper zo klein mogelijk houden, maar op een bepaald moment moet er iemand toch een afweging maken of het project wel haalbaar is of niet. Maar ook daar betrekken we het publiek in: pas nadat een project meer dan honderd 'likes' heeft, wordt het businessplan dat erachter zit bekeken."

In welke mate vult u hier een lacune mee op voor startende ondernemingen?

"Het is altijd veel te moeilijk om aan geld te geraken, zowel voor starters als voor bestaande ondernemingen die hun groei willen bekostigen met extern geld. De banken hebben andere problemen, en private investeerders zoeken meer en meer zekerheden. Een grote crowd-opkomst scheptmeer vertrouwen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234