Zondag 18/04/2021

'Geld heeft Anthony vergiftigd'

Herman Van Holsbeeck verslikte zich gisterochtend in zijn koffie. De uitspraken van Anthony Vanden Borre (27) sloegen in als een bom bij de man die hem tweeënhalf jaar geleden een tweede kans had gegeven. 'Er is een breuk tussen de club en de speler', baalt de manager van Anderlecht.

Zelden zagen we Herman Van Holsbeeck zo aangeslagen als gisteren. "We zijn nog een beetje aan het bekomen van wat we gelezen hebben", luidt het. "In dit verhaal zijn er momenteel alleen maar verliezers. Ik ben persoonlijk aangeslagen en ontgoocheld. Het belangrijkste is Royal Sporting Club Anderlecht, de club. Er is geen enkele speler, geen enkele manager en geen enkele voorzitter die belangrijker is dan de club.

"Een profspeler heeft heel veel rechten, maar ook een aantal plichten. Dit is een ontgoocheling voor al de mensen van de sociale cel. Ik heb destijds een koppel 24 uur per dag gedurende meer dan een jaar bij Anthony gezet. Dit is een zwarte dag voor de club. Het gaat om een kind van de club, dan is het voor iedereen die hem geholpen heeft erg ontgoochelend om dit mee te maken.

"Spelers als Anthony Vanden Borre zou je 24 uur op 24 moeten begeleiden om het maximale uit hun carrière te halen en om te vermijden dat ze om 2.00 uur 's nachts eten in plaats van om 19.00 uur 's avonds. De manier waarop Anthony terugkwam, was een voorbeeld voor vele jongeren die het moeilijk hebben. Maar uiteindelijk moeten we toegeven dat dit een mislukking is voor alle mensen die met Anthony gewerkt hebben."

Janetten

Vanden Borre haalde zwaar uit naar zijn ploegmaats, die hij tapettes, janetten noemde omdat niemand hem durft te steunen in zijn dispuut met de trainers. "Anthony heeft zichzelf helemaal buiten de groep gezet", vindt Van Holsbeeck. "Tot waar laat je begaan? Tot op het punt waarop je ziet dat de groep helemaal niet meer één is. En pas op: Anthony was iemand die belangrijk was in de groep. Als zo iemand bijna dagelijks een probleem wordt, dan moet je reageren." Zijn uitspraak maakt het voor Vanden Borre onmogelijk om terug te keren in de groep. "Dat wil ook iets zeggen over de rol die Vanden Borre tegenover zijn medespelers aan het spelen was", zegt Van Holsbeeck.

"Nu is het precies alsof Vanden Borre het grote slachtoffer is, maar dat is niet zo. Ik ben ongelooflijk trots op de manier waarop we met onze sociale cel met Vanden Borre gewerkt hebben. Maar de persoon die verantwoordelijk is voor Vanden Borre is onlangs bij de directie komen aankloppen om te zeggen: 'Het is beter dat Anthony vertrekt, we hebben geen controle meer over hem.' Dan weet je dat je aan het begin van het einde zit. Dat voel je in de groep, dat voel je aan zijn verklaringen. Over je collega's spreken als janetten... Als ik zondag zou spelen, zou ik willen laten zien waartoe ik in staat ben."

Vanden Borre zei ook dat het bij Anderlecht ieder voor zich is in de kleedkamer. Van Holsbeeck: "Voetbal is een ploegsport, maar in het topvoetbal is het ieder voor zich. Grote problemen zijn er volgens mij niet. Het enige wat ons ontbreekt, is dat ervaren spelers opstaan. Wat Vanden Borre gedurende weken gedaan heeft, was eerder opgelost met een grote persoonlijkheid in de kleedkamer. Als we iemand als Boussoufa naar Anderlecht proberen te halen, is dat omdat we weten dat hij persoonlijkheid heeft."

Hasi, de zonnekoning

Vanden Borre nam ook hoofdcoach Besnik Hasi zwaar op de korrel in zijn verklaringen. "Hij is graag de king, hij weet niet of Dendoncker een middenvelder of een verdediger is..." Van Holsbeeck: "Trainer zijn op Anderlecht is een heel moeilijke zaak. Ik vind het niet correct van Vanden Borre. Als je openlijk mensen probeert te treffen, dan zit daar natuurlijk iets achter. Maar het zullen niet de spelers zijn die bepalen wat er met een coach gebeurt."

Van Holsbeeck vreest wel de reactie van de fans, bij wie Vanden Borre erg populair is. "Met dit soort verklaringen probeer je ook supporters te sensibiliseren. Ik weet nu al dat de fans zondag tegen Lokeren de coach en het bestuur zullen viseren. Daar heb ik niet zo veel problemen mee. De lijn is de lijn. Niemand staat boven de club. Als ik het eerlijk bekijk, heeft de club weinig fouten gemaakt. We hebben veel respect getoond voor Anthony, maar op een bepaald moment stopt dat. Het applaus dat hij zondag gaat krijgen, is nu voor hem belangrijker dan de gevolgen van zijn daad, maar we zullen zien waar hij staat over een half jaar."

Van alle zaken die Anthony heeft verklaard, is er één pertinent onjuist, oppert Van Holsbeeck. "Vanden Borre is onlangs mijn bureau binnen-gestapt en heeft gezegd: 'Ik wil absoluut weg bij Anderlecht.' Nu lees ik dat hij zegt: 'Ik wil niet weg.' Misschien ziet hij ook dat er geen massa clubs geïnteresseerd is, want dat is een tweede probleem: Mitrovic en Mbemba hadden keuze, Vanden Borre heeft die niet.

"We hebben fantastisch kunnen werken met Vanden Borre toen hij 1.000 euro per maand verdiende", zegt Van Holsbeeck. "Het wordt iets moeilijker als een speler honderdduizenden euro's op een jaar verdient. Daarover ben ik ongelooflijk ontgoocheld. Omdat hij zo hard gewerkt had om terug te komen, hebben we Anthony een contract gegeven tot 2018."

Anderlecht zoekt geen oplossing in een contractbreuk, wel in een transfer. "Je mag nooit te snel reageren als de gemoederen verhit zijn", zegt Van Holsbeeck. "We gaan de volgende dagen rustig bekijken wat we doen. Tot nader order is Vanden Borre contractspeler bij Anderlecht. Maar dat er een breuk is tussen club en speler is wel duidelijk. Vanden Borre beschikt over een goed contract. Als hij dat wil, kan hij drie jaar met de beloften gaan trainen, zonder zich zorgen te maken. Mocht daar blijken dat hij voor een negatieve sfeer zorgt, dan zullen we toch de nodige maatregelen nemen."

Lijn overschreden

"Anthony had niet veel vrienden meer toen hij 1.000 euro verdiende, maar sinds hij een contract heeft tot 2018 heeft hij veel nieuwe vrienden", weet Van Holsbeeck. "Dát heeft ons gebracht waar we nu staan. Ik sta al lang genoeg in dit vak om me te realiseren dat het werk van een sociale cel binnen een club steeds moeilijker wordt, omdat alles vergiftigd wordt door het geld. Hoewel het om een ploegsport gaat, wordt het door het geld ieder voor zich.

"We hebben te maken met jongens die heel veel geld verdienen en die misschien niet allemaal de opvoeding hebben gehad om daarmee om te gaan. Zelfs in dit keiharde milieu moet je dan proberen jongens terug uit het water te trekken als je ze de dieperik ziet ingaan. Maar als je dan weer de berg op geraakt en een contract krijgt waarmee, om vervolgens weer dezelfde dieperik in te geraken, dan heb je een probleem. Momenteel is Anthony naar de B-kern verwezen. We gaan dit als club een paar dagen laten bezinken voor we iets beslissen."

Dat het nog goed komt, is uitgesloten. "Vanden Borre wordt 28. Als je zijn parcours bekijkt, is er dat een met veel downs. Op een bepaald moment heb ik gezegd: 'Oké, jonge kerel, we gaan proberen om hem terug op het rechte pad te brengen.'"

"Daar heeft hij heel hard voor gewerkt, én daar heeft de club ook heel hard voor gewerkt. Ik kan als manager niet alles vertellen, maar als een speler naar de B-kern wordt gestuurd, betekent dit dat er dingen zijn gebeurd die niet kunnen. Als je drie dagen verdwijnt, heb je een probleem. De lijn is overschreden, nu gaan we er een einde aan maken.

"Als je kinderen hebt, is dat ook zo: tot waar laat je het gaan? Wanneer een kind op 27 of 28 jaar besloten heeft om zo'n leven te leiden, dan zijn er maar twee mogelijkheden: ofwel word je zelf gek, ofwel trek je je terug en zeg je: 'Je bent volwassen, trek je plan.' Of Vanden Borre nog een toekomst heeft als voetballer? Bij de beloften wel."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234