Maandag 05/12/2022

Gelauwerde kortfilmer Bavo Defurne maakt debuut op de lange afstand

Boek en film vertellen een soort ‘coming of age’-verhaal, ergens in de jaren zestig of zeventig, rond het centrale personage van Pim (op verschillende leeftijden vertolkt door Ben Van den Heuvel en Jelle Florizoone), die als kleine jongen in een droomwereld vol prinsesjes vlucht, en als puber van buurjongen Gino droomt, zijn stoere held op de motor.

Alhoewel Noordzee, Texas zijn eerste langspeelfilm is, kan Bavo Defurne (°1971) bezwaarlijk een debutant worden genoemd. Sinds het begin van de jaren negentig draaide hij een aantal kortfilms, zoals Particularly Now, in Spring, Saint, Matroos en Kampvuur, die regelmatig geselecteerd en bekroond werden op internationale festivals. Omwille van hun homo-erotische uitstraling waren die kortfilms ook bijzonder populair in het Lesbian & Gay Film Festivalcircuit. De kortfilms worden nog altijd wereldwijd verspreid via een hele reeks dvd-labels, onder meer door het prestigieuze British Film Institute (BFI).

Na het succes van die kortfilms kreeg Defurne steeds meer zin in het grotere werk. “Het publieksbereik van kortfilms blijft hoe dan ook klein”, zegt de regisseur. “En qua vertelling biedt een langspeler ook meer kansen om je als filmmaker niet alleen in de hoofdfiguur, maar in verschillende personages te vinden. Misschien komt het omdat ik inmiddels zelf wat ouder ben, maar ik merk nu bij Noordzee, Texas dat ik ook met de personages van de mama’s kan meedenken.”

De voorbije jaren schreef Defurne enkele scenario’s voor langspeelfilms (zoals Secretly Inside en Souvenir), maar die projecten bleven in de ontwikkelingsfase steken omdat de financiering niet rond raakte. Maar toen was er die achterflap. Defurne: “Twee jaar geleden zag ik in een boekenwinkel de roman Nooit gaat dit over van André Sollie liggen. Ik las de tekst op de achterflap en had meteen het gevoel dat ik van dit verhaal wel eens een film zou kunnen maken. Toen is het plots heel snel gegaan.”

Yves Verbraeken, die eerder de kortfilms van Defurne produceerde, zag ook het potentieel van deze boekverfilming, de onderhandelingen met de auteur en de uitgeverij verliepen vlot en ook de financiering (onder meer door het VAF, VRT-zender Eén en taxshelterpartner Mollywood) was deze keer wel snel rond. De opnames zijn inmiddels achter de rug, de postproductie is in volle gang en Noordzee, Texas wordt volgend jaar, op 16 maart, in de bioscopen verwacht.

Dat het plots heel snel ging, was volgens Defurne een van de redenen waarom het draaien van de film bewust onder de mediaradar werd gehouden. “Maar ook omdat we vaak op piepkleine locaties hebben gedraaid, waar nauwelijks plaats was voor de crew. En ook wel omdat we onze acteurs, met toch enkele heel jonge mensen, liever in een beschermde cocon wilden laten werken.”

Behalve uit Ben Van den Heuvel en Jelle Florizoone bestaat de cast onder meer uit Nina Marie Kortekaas, Eva van der Gucht, Mathias Vergels, Katelijne Damen, Luk Wyns, Thomas Coumans, Patricia Goemaere, Nathan Naenen, Noor Ben Taouet en Ella-June Henrard.

“Het is een film over dromen en liefde”, zegt Defurne. “Ook over liefde die onbeantwoord blijft. De moeder van Pim droomt van exotische liefde in verre landen. Buurmeisje Sabrina valt op Pim, maar die droomt van haar broer Gino. En die is dan weer met een Frans meisje. Pims seksuele geaardheid wordt niet eens benoemd. Geen tralala, geen sensatie. Ik zie dit filmverhaal als een huis, toegankelijk via verschillende ingangen.”

Wat de vormgeving betreft, wil Defurne een mooie, kleurrijke en poëtische film afleveren. “Zo’n beetje zoals we onze jeugd in onze herinneringen willen terugzien. Maar niet zo dromerig als in sommige van mijn kortfilms. Dit is ietsje realistischer, veel verhalender ook, met minder visuele spelletjes. Als je te veel versiering aanbrengt, zie je de kerstboom niet meer.”

André Sollie, een schrijver met tekenpotloden

In een interview in deze krant naar aanleiding van Nooit gaat dit over benadrukte jeugdauteur, dichter en illustrator André Sollie (°1947) dat het boekje “niet het zoveelste probleemverhaal over homoseksualiteit” was. “De term holebiboek alleen al doet mij altijd meteen denken aan attracties in pretparken. In het hele boek vind je het woord ‘homo’ nergens terug.”

In 2005 publiceerde Sollie met Nooit gaat dit over zijn eerste jeugdroman, maar op dat moment had hij al volop naam gemaakt als tekenaar en illustrator, onder meer van enkele honderden covers voor jeugd- en kinderboeken. Het eerste kinderboek waarvoor hij de tekeningen maakte, verscheen in 1971.

Na verloop van tijd begon Sollie ook zelf te ‘schrijven met tekenpotloden’. Hij schreef zowel voor musicals, jeugdtheater als televisie. Hij maakte liedjesteksten, hoorspelen, verhalen en ook gedichten, zoals de bundels Het ijzelt in juni (bekroond met de Boekenwelp) en Altijd heb ik wat te vieren.

In 2000 schreef hij de tekst voor Wachten op matroos, een prentenboek van Ingrid Godon dat in Nederland de Gouden Griffel kreeg. Voor Dubbel Doortje, een prentenboek met rijmpjes, kreeg hij de Boekenpluim en Een raadsel voor Roosje werd bekroond met de Cultuurprijs Vlaanderen 2007, al benadrukte de jury dat daarmee ook en vooral een eerbetoon bedoeld was voor een hele carrière.

Zijn prentenboek De zomerzot werd beloond met de Boekenpauw. “De kunstenaar schrijft met zijn verfkwasten en tekent met zinnen”, vond de jury.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234