Donderdag 20/01/2022

Geknoei in Europese Unie wordt steeds erger

De Europese Rekenkamer haalt in haar jongste jaarverslag fors uit naar de Europese Commissie. 'Haar foutenmarge bij de uitvoering van het beleid heeft het aanvaardbare overschreden.' Ook de lidstaten kregen er flink van langs. 'De controle op de besteding van Europese middelen in de lidstaten is te zwak.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Johan Corthouts

De Europese Rekenkamer onderzoekt jaarlijks de ontvangsten en uitgaven van de Europese Unie. Naar jaarlijkse gewoonte stuit de instelling uit Luxemburg daarbij op tal van onregelmatigheden. Het verslag over het jaar 1998, dat op 16 november in het Europees Parlement in Straatsburg wordt voorgesteld, vormt daarop geen uitzondering. Maar volgens het Duitse weekblad Der Spiegel, dat het jaarverslag kon inkijken, heeft de Rekenkamer nog nooit tevoren zo'n harde toon aangeslagen. Het 300 pagina's tellend 'blunderboek' heeft het over gigantische verspilling, onterecht toegekende subsidies, valse rekeningen en het ontbreken van een sluitende financiële controle in de Europese Commissie.

Zo zou een derde van alle betalingen die de Europese Commissie deed fouten of ernstige tekortkomingen bevatten. De Commissie betaalt onder meer veel te hoge bedragen uit. "De potentiële schulden in de buitenlandhulp worden voor minstens 2,798 miljard euro (112,87 miljard frank) onderschat." De boekhouding valt niet te vertrouwen. "De Commissie ging vorig jaar voor 522,7 miljoen euro (21,08 miljard frank) verplichtingen aan zonder toelating", aldus de Rekenkamer. Ze stelt de legaliteit van heel wat betalingen in vraag: "Eén op tien uitgaven had nooit betaald mogen worden." De onderzoekers in Luxemburg stellen ook vragen bij de regeling van de pensioenen van de Europese ambtenaren. De Commissie hanteert daarvoor blijkbaar een schaduwbegroting die niets gemeen heeft met een correcte boekhouding. "De toekomstige pensioenlasten bedragen ongeveer 15 miljard euro (605,09 miljard frank). Die bedragen moeten in de boeken komen", waarschuwt de Rekenkamer.

Echt triest vindt de Rekenkamer de vaststelling dat de Commissie nauwelijks rekening heeft gehouden met haar opmerkingen over wantoestanden in vorige jaren. De Commissie had bijvoorbeeld bij onregelmatigheden in de uitbetaling van steun voor Bosnië ongeveer zes miljoen euro moeten terugvorderen, maar niks gebeurde. "De Commissie toont geen enkele verantwoordelijkheid voor het terugvorderen van geld."

Die zin is haast een doorslag van de slotconclusie van het verslag van wijzen over fraude en wanbeheer, dat aan de basis lag van het ontslag van de Europese Commissie van Jacques Santer in maart van dit jaar. In dat verslag luidde het dat de Commissie haar administratie niet onder controle heeft en dat niemand bij de Commissie bereid werd gevonden verantwoordelijkheid op te nemen. Een nieuwe Europese Commissie onder leiding van Romano Prodi probeert intussen de bakens te verzetten.

De Rekenkamer heeft ook scherpe kritiek aan het adres van de lidstaten. Hun wordt bedrog op allerlei terreinen bij de uitvoering van de Europese begroting van 82 miljard euro (3.307 miljard frank) aangewreven. Bij het verstrekken van landbouw- en exportsubsidies ging er 2,6 miljard euro (105 miljard frank) verloren. Bij ontduiking van douaneheffingen liep de Unie één miljard euro (40,4 miljard euro) mis en ook bij het innen van BTW ging heel wat verkeerd. Vooral de landbouwbegroting, de grootste uitgavepost op de Europese begroting, heeft veel weg van een zelfbedieningszaak voor landbouwers. In haast alle lidstaten ontbreken bewijsstukken voor steunverlening. Griekenland presteerde het zelfs om topografische kaarten uit 1938 voor te leggen als bewijsstuk om subsidies voor katoenvelden binnen te rijven.

"Willekeur is regelrecht de maatstaf voor het Europese beleid geworden", oordeelt Der Spiegel. "In vergelijking met de miljarden die verspild worden, schijnen de enkele miljoenen voor de Europese Rekenkamer een goede investering te zijn."

Blunderboek Europees Rekenhof: 'Eén op tien uitgaven had nooit gedaan mogen worden'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234