Dinsdag 19/01/2021

Geknetter in de klimaatkerk

Derk Jan Eppink werkt in New York bij de conservatieve denktank London Policy Center. Zijn wisselcolumn met Sammy Mahdi verschijnt elke donderdag.

Een scheuring in de klimaatkerk ligt in het verschiet nu de nieuwe Amerikaanse regering de dogma's tegen het licht houdt. Klimaatketters komen uit hun schuilplaatsen. Ze werden jarenlang doodgezwegen, want "de wetenschap stond vast". Ze keerden zich eigenlijk voornamelijk tegen het 'alarmisme': de ondergang van de wereld door klimaatverandering.

President Obama maakte klimaatbeleid tot heilig leerstuk, zoals in Europa. Zijn opvolger Donald Trump is eerder 'agnost' en sprak al met Al Gore, voormalig vicepresident en huidig klimaatpaus. In de regering komen prominente klimaatsceptici zoals Scott Pruitt, die directeur wordt van de Environmental Protection Agency (EPA). Hij wil dat agentschap intomen. Minister voor Energie wordt Rick Perry, ex-gouverneur van Texas. Een olieboer van nature. Tijdens een debat tussen presidentskandidaten in 2012 bepleitte hij afschaffing van drie ministeries. Hij wist er twee te noemen, maar vergat de derde. Dat was Energie. Topman van Exxon Mobil, Rex Tillerson, wordt minister van Buitenlandse Zaken.

Onder Obama ondervonden klimaatsceptici een eigentijdse inquisitie. Roger Pielcke, professor aan de universiteit van Colorado, beschreef in The Wall Street Journal van 2 december 2016 hoe hij werd vervolgd. Pielcke is geen ongelovige. Zowaar, hij gelooft in klimaatverandering en de menselijke bijdrage daarin. Zijn onderzoek wees alleen uit dat 'extreme weersomstandigheden' niet erger zijn geworden. "Stormen, overstromingen en droogte kan men niet aan klimaatsverandering toeschrijven." Dat was gevaarlijke nieuwlichterij, want zijn stelling ondergraaft het 'alarmisme'. Zonder 'groot alarm' geen politieke urgentie. Zonder politieke prioriteit geen subsidiestromen: jaarlijks 2,5 miljard dollar (zo'n 2,4 miljard euro) naar dertien federale agentschappen die het verder verdelen onder geloofsgenoten.

Actievoerders, journalisten, politici en academici zetten een klopjacht in. Pielcke werd in de ban gedaan en weggewerkt als commentator bij de invloedrijke website 538 van Nate Silver. De website van het Witte Huis organiseerde een digitale kruisiging. Democratische Congresleden bonden hem aan de schandpaal. De verzekeringsindustrie hechtte aan het verband tussen klimaatverandering en natuurrampen. Dat bracht hogere premies, bijvoorbeeld voor vastgoed in Florida. Bangmakerij smeert vele boterhammen.

Klimaatwetenschap is jong, in de jaren 90 vrijwel onbekend. Maar in korte tijd vloeiden miljarden aan subsidies naar onderzoek en projecten. Politici, activisten, journalisten en wetenschappers bouwden er hun loopbanen, reputaties en ego's op. De hardliners klampen zich vast aan doemdenken, met het idee van de mensheid als hoofdzondaar. Klimaatsceptici tasten echter niet het idee van klimaatverandering aan, maar vinden dat de wetenschap niet vaststaat. Wie echter dat dogma in twijfel trekt, is een 'klimaatnazi'.

Trump, Pruitt, Perry en Tillerson hekelen het 'alarmisme', maar zullen de VS niet terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Ze zullen de geldstroom gebruiken om het klimaatdebat bij te sturen en evenwichtiger te maken. Innovatie en technologie bieden uitzicht. Zo noemt de Deense milieuactivist Bjorn Lomborg klimaatverandering een wezenlijk gevaar. Hij vindt echter dat het geld te veel naar bedrijven gaat en te weinig naar onderzoek. De VS moeten volgens het klimaatakkoord bijna 2,9 miljard euro in het groen klimaatfonds storten. Obama heeft net geen 480 miljoen overgemaakt. Trump betaalt als er meer frisse zuurstof in de klimaatkerk komt. Minder dogma's, meer tegensprekelijk debat. Meer rede; minder religie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234