Gekloonde speurneuzen, varkens en mammoeten
Sooam Biotech kloont niet alleen honden voor particulieren. Het bedrijf levert ook klonen aan de Koreaanse politie. Reizigers die op het vliegveld van Seoul een beambte met een zwarte Duitse herder zien lopen, kijken allicht naar een genetische kopie van Quinn. Deze speurhond vond in 2007 op het Zuid-Koreaanse eiland Jeju binnen een half uur het lichaam van een vermist meisje, en daarna ook de verblijfplaats van de dader.
"We hebben Quinn vijf keer gekloond vanwege zijn geweldige reukzin", zegt woordvoerder David Kim van Sooam Biotech. De klonen werken als explosievenhonden op het vliegveld.
Sinds 2013 heeft Sooam Biotech 237 klonen geproduceerd voor de politie. Ze zijn ingezet als explosieven-, drugs- of reddingshond.
Volgens onderzoekster Christine Mummery van het Leids Universitair Medisch Centrum is het klonen van speurhonden geen gek idee. 'Bij fokken is de uitkomst onzeker, er kunnen goede genen verloren gaan. Bij klonen weet je precies wat een hond kan, zeker omdat alle politiehonden dezelfde training krijgen.'
Woo Suk Wang van de kloonkliniek in Seoul be-perkt zich niet tot honden. In de toekomst wil hij ook varkens klonen met organen die geschikt zijn voor transplantatie naar mensen. Dit najaar gaat hij op ex-peditie naar Siberië in de hoop bruikbaar dna te vinden voor het klonen van een mammoet.