Vrijdag 07/08/2020

'Gekke' architect ontwerpt hotel op de maan

Hans-Jurgen Rombaut (30) studeerde vorige maand af als architect aan de Rotterdamse Architectuuracademie met een meer dan gewoon eindwerk: het ontwerp van een hotel op de maan, opening voorzien anno 2065.

Antwerpen / Van onze medewerker

Jan Bosteels

De kersverse architect Rombaut was van in zijn jeugdjaren een gepassioneerd Star Wars-fan en Trekkie. Tijdens zijn architectuuropleiding bleef hij zich bezighouden met futuristische architectuur. Maar zijn eindwerk betekende pas echt een grote stap voor de mensheid: een maanhotel met alles erop en eraan, bestaande uit twee torens waartussen je permanent de aarde ziet. Een 'mentale toren' voor de dichters en denkers, die vanuit die positie de aarde eens vanuit een heel andere hoek kunnen bekijken. En een 'fysieke toren' voor de meer op extreme ervaringen gerichte ruimtetoerist die, profiterend van de zesmaal minder sterke zwaartekracht, allerlei wilde maansporten kan beoefenen zoals hoogspringen en vliegen met behulp van vleermuisvleugels.

Ook avondwandelingen in ruimtepak in de onmiddellijke omgeving van het hotel behoren tot het aanbod. Het klinkt als pure sciencefiction, maar het project is wel degelijk in de realiteit verankerd. Of beter, in een mogelijke toekomstige realiteit. Weliswaar zijn er nog een fiks aantal voorbereidende stappen nodig die moeten worden gerealiseerd voor 2065 (kader).

Maar het maanhotel is niet zomaar een luchtkasteel. Dat vindt ook Bernard Foing, staflid van de European Space Agency (Esa). Foing verklaarde in de New Scientist dat het ontwerp van het maanhotel het meest gedetailleerde ooit is: Rombaut heeft volgens hem "rekening gehouden met de recentste inzichten over de maan". Die inzichten zijn, onder andere, dat er naar alle waarschijnlijkheid wel degelijk water en zuurstof op de maan aanwezig zijn. Water zit in de ijskappen op de polen, en zuurstof kan uit de maanbodem worden gewonnen, bevestigt Carl Koppeschaar, astronoom, journalist, en tevens lid van de afstudeercommissie over het maanhotel.

Een premisse is wel dat de maan vooraf gekoloniseerd is. Je bouwt namelijk niet eerst een hotel. Het hotel zelf wordt zoveel mogelijk uit ter plaatse op de maan te winnen of te produceren materiaal gebouwd, transport van staal of glas vanaf de aarde is immers te duur. De buitenlaag van het gebouw bestaat bijvoorbeeld uit negen centimeter dikke maansteen, qua hardheid te vergelijken met graniet. Tegen enorme inslaande meteorieten is het hotel niet beschermd. Maar dat hoeft ook niet: de maan wordt zo goed als uitsluitend bestookt met micrometeorieten en daartegen is de buitenlaag zeer goed bestand.

Onder de maansteen zitten twee lagen glas, met daartussen water. Daardoor zouden de kosmische stralingen geneutraliseerd worden die de maan bombarderen bij gebrek aan dampkring. Bovendien isoleert het de binnenruimte tegen de extreme temperaturen op de maan. Volgens Rombaut en Koppeschaar zijn in de maanbodem alle stoffen aanwezig om glas te produceren. Het maanhotel zou worden gebouwd in een van de meest spectaculaire canyons van de maan, de zogenaamde Rima Prinz bij de Schröter-vallei, die garant staat voor een adembenemend uitzicht.

Rombaut breekt radicaal met de klassieke ontwerpen van maanbases: lage, veelal koepelvormige gebouwen. Eén uitzondering - en ook een inspiratiebron voor de Nederlander - is de Braziliaanse kunstenaar Richard Seabra, die in zijn virtuele maansteden ook nadrukkelijk in de hoogte werkt. De kleine zwaartekracht op de maan stelt Rombaut in staat een constructie op te zetten die op aarde niet overeind zou blijven. Maar tegelijk benadrukt zijn poortachtige gebouw de verbondenheid met de aarde.

Hans-Jurgen Rombaut: "Op de academie heb ik vooral geleerd er rekening mee te houden wat een gebouw emotioneel met de gebruiker doet. Een bezoek aan de maan zal ongetwijfeld bij momenten een gevoel van eenzaamheid en vervreemding met zich brengen. Om het beeld van de aanwezige aarde te versterken, zijn de twee torens zo gesitueerd dat de aarde zich er constant precies tussen bevindt. De toren is ook een soort vuurtoren, een baken. Een lichtje in de verte als je op de maan landt, dat heeft ook iets vertrouwds. Ik koos voor twee torens in compartimenten: mocht er iets gebeuren, dan kunnen mensen van de ene naar de andere toren geëvacueerd worden."

In de torens zijn druppelvormige individuele slaapruimtes opgehangen. Tussen beide torens is een grootse center core gepland (afbeelding). De 'fysieke toren' is één groot ruimtepretpark, een sensation engine zoals de architect het noemt. De trappen zijn er tweeënhalve keer hoger dan op aarde, je kunt er rondspringen en rondfladderen.

Naast de factor amusement is ook aan het functionele gedacht: door de speelse sporten worden spier- en botverzwakking tegengegaan, die inherent zijn aan leven in verminderde zwaartekracht. Hoe gek moet je zijn om een maanhotel te ontwerpen als er geen onmiddellijke plannen bestaan om de maan te koloniseren? Rombaut onderving die kritiek en noemde zijn project provocerend Lunatic. De architect: "Het vereist natuurlijk enige gekte. Het was ook niet makkelijk om de academie te overtuigen van mijn plan, men was bevreesd dat het te veel in de sciencefiction zou blijven hangen. Maar ik ben nogal praktisch aangelegd, dus dat viel wel mee. En uiteindelijk was men zeer enthousiast en ben ik door de school genomineerd voor de Archiprix."

Voorlopig zal de architect zich toch met meer aardse ontwerpen bezig moeten houden. Of niet? "Het zal wel moeten", zucht hij. "Alhoewel, ik heb het gevoel dat nog niet alles aan het maanhotel doorgedacht is. Aan de andere kant merk ik nu ook dat ik alles wat ik nu vanzelfsprekend vind, moet terugvertalen naar de consequenties die dat op aarde heeft. Er is dus wel een soort kruisbestuiving."

Futorologie

Project Lunatic gaat ervan uit dat er wel water en zuurstof te vinden zijn op de maan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234