Dinsdag 15/06/2021

Gekaapt: de website van Vlaams Belang Antwerpen

Je kunt er niet naast kijken, de grote campagne waarmee het Vlaams Blok zijn nieuwe kleedje presenteert. 250.000 Antwerpenaren kregen deze week ook de nieuwste editie van het partijblad Antwerps Nieuws in de bus, met vermelding van de nieuwe Antwerpse site. Maar zie wat er gebeurt als je daarop klikt.

Douglas De Coninck

'Een kans voor open doel die ik echt niet kon laten liggen", noemt Patrick Coeman, de vroegere chauffeur van staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans, het. "Een vriend trof donderdagavond in zijn bus het nieuwste exemplaar aan van Antwerps Nieuws, het gratis verspreide partijblad van Vlaams Belang. Op de achterkant wordt in grote letters verwezen naar de nieuwe website www.vlaamsbelangantwerpen.org. Mijn vriend ging eens kijken. Bleek dat ze nog niet bestond."

Tien minuten later was Coeman al de trotse eigenaar van de domeinnaam. En in een moeite door ook van de variante met een streepje: www.vlaamsbelang-antwerpen.org. "Een domeinregistratie kost 14 euro", zegt Coeman. "Ik dacht: daarvoor gaan we niet sukkelen (lacht)."

De anti-VB-militant is niet aan zijn proefstuk toe. Jaren geleden kaapte hij ook al eens twee domeinnamen weg voor de neus van Philip Dewinter, die een jaar lang machteloos moest toekijken hoe zijn persoonlijke site slechts kon dienen voor een virtueel spelletje tomaten gooien naar zijn gezicht. Na een helse bemiddelingsprocedure die een jaar aansleepte kon het VB-kopstuk zijn site veroveren.

Je zou verwachten dat dat het VB, dat zich juist van andere Europese extreem-rechtse partijen onderscheidt door een uiterst professionele interne organisatie, geen tweede keer zou overkomen. Het Belang heeft een aantal wizzkids in dienst die de partij prominent aanwezig maken op het net. Goed bekeken, want er is geen plek waar jongeren anno 2004 zo intensief over politiek discussiëren als daar.

Deze keer voorziet Patrick Coeman geen ongein met tomaten. Wie het door de partij zelf via een kwart miljoen krantjes aangeprezen adres aanklikt, komt nu terecht op de site van de anti-VB-organisatie 'blokwatch', waar een welkomstwoord staat van een van de in VB-kringen meest verachte mensen van het westelijke halfrond, publicist Marc Spruyt. Hij schrijft: 'Wij werken momenteel hard aan onze nieuwe webstek die u alles vertelt over het Vlaams Belang. U kan hier al wel terecht om enkele jeugdfoto's van Filip Dewinter te bewonderen of informatie te lezen die de media voor u geheim houden.'

In Antwerpse VB-kringen was gisteren al sprake van "een actie van hackers tegen de partij". Van enig misdrijf is nochtans geen sprake, zegt Coeman: "Ze hadden maar niet zo stom moeten zijn om eerst dat krantje drukken en pas daarna te denken aan het registreren van die naam."

Een communicatiestoornis wil VB-woordvoerder Joris Van Hauthem het niet noemen, eerder "een klein foutje". Nog voor de omvorming van Blok tot Belang liet de extreem-rechtse partij alle mogelijk benodigde domeinnamen registreren. Ook toen waren er kapers op de kust. Iemand was al aan de haal met www.vlaamsbelang.be. Dus koos de partij voor 'org' achteraan.

"Het was de bedoeling dat de lokale afdelingen wel 'be' zouden gebruiken", zegt Van Hauthem. "Zoals ze dat deden ten tijde van het Vlaams Blok. Al die nieuwe namen, zoals vlaamsbelangbrugge.be lieten we vooraf registreren. In Antwerpen heeft men blijkbaar per abuis gekozen voor 'org'. En ja: nu is Spruyt ermee weg. Ik vind wel dat de media nu maar eens moeten ophouden om die man te omschrijven als een 'deskundige'. Wie dit soort streken uithaalt, verdient het niet om nog ernstig te worden genomen."

Maar de bottom line blijft dat er buiten de ingepalmde domeinnaam (door Coeman overigens, niet door Spruyt) nergens op het net nog een spoor te bekennen valt van een Antwerpse VB-website. Het enige wat zo op het eerste gezicht terug te vinden valt is de niet bepaald geactualiseerde site van het Vlaams Blok, waar nog flink te keer wordt gegaan tegen het Hof van Cassatie en het einde van de partij wordt betreurd.

Het VB kondigde in Antwerps Nieuws blijkbaar de geboorte aan van een nieuwe site die gewoon nog niet bestaat. Ook vlaamsbelangantwerpen.be geeft niks, en zo ook alle varianten die we gisteren uitprobeerden. Wat nu uiteindelijk het juiste adres gaat worden, is ook Van Hauthem nog niet helemaal duidelijk. "Wat we hieraan gaan doen? Een link leggen van op de nationale webstek en het juiste adres in het volgend nummer van Antwerps Nieuws plaatsen, zeker?"

Dat tijdschrift verschijnt vier keer per jaar. Nog drie maanden wachten dus voor het VB-Antwerpen duidelijk kan maken dat het geen bewuste keuze was om reclame te maken voor de website van Marc Spruyt.

"Ze mogen nog blij zijn", grijnst Patrick Coeman. "We hadden net zo goed een link kunnen leggen naar een pornosite."

deze week het gratis partijblad van het

Vlaams Belang in de bus. Wie de daarin

met veel bombarie aangekondigde nieuwe website aanklikt, komt terecht bij het volop tegen de partij militerende 'blokwatch'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234