Donderdag 21/01/2021

Gejuich op death row, want Bush is weg

De nieuwe president

GERT VAN LANGENDONCK

Het nieuws dat het uiteindelijk George W. Bush is die de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt, is op hoerageroep onthaald op een plaats waar men dat het minst zou verwachten: de dodencel van de staat Texas in de gevangenis van Huntsville. Al is het niet zozeer het feit dat Bush zijn intrek neemt in het Witte Huis dan wel zijn vertrek als gouverneur van Texas dat de terdoodveroordeelden als heuglijk nieuws ervaren.

In de dodencel van Huntsville, de voornaamste gevangenis van de staat Texas, heeft men George W. Bush nooit een warm hart toegedragen. Daar is een goede reden voor: als gouverneur vestigde Bush een nieuw record qua aantal executies. Van de 84 executies die het voorbije jaar in de Verenigde Staten hebben plaatsgevonden, werden er 40 uitgevoerd in Texas, op bevel van Bush, die als gouverneur het laatste woord heeft. Bush vestigde zo verschillende records. Niet alleen haalt Texas het hoogste aantal executies van alle vijftig staten, er werden dit jaar meer mensen terechtgesteld dan ooit tevoren in één staat in de geschiedenis van de VS. De tweede plaats wordt ingenomen door de staat Minnesota, waar het Amerikaans leger in 1862 39 indianen executeerde na een opstand.

Genoeg redenen dus om te veronderstellen dat, mochten er presidentsverkiezingen worden georganiseerd op Death Row, Al Gore als overwinnaar uit de bus zou komen. Niet zo voor Farley C. Matchett, een zwarte terdoodveroordeelde in Texas, die onlangs in een brief aan The Coalition for Truth and Justice, een organisatie die tegen de doodstraf ijvert, zijn voorkeur voor Bush als president uitsprak. En wel hierom: "In Texas heeft Bush de absolute macht. Als hij verliest, zal hij zijn resterende twee jaar als gouverneur gebruiken om iedereen hier op de gang te liquideren. Als president zal zijn macht tenminste beperkt worden door het Congres."

Matchett brengt nog meer argumenten aan waarom de verkiezing van Bush goed nieuws is voor de bewoners van Death Row. Toen Bush afgelopen donderdag formeel aftrad als gouverneur om zich voor te bereiden op het presidentschap, werd hij vervangen door de luitenant-gouverneur (soort vice-gouverneur) van Texas, de Republikein Rick Perry. En hoewel Perry hoegenaamd geen tegenstander is van de doodstraf, kan zijn benoeming voor vele terdoodveroordeelden het verschil tussen leven en dood betekenen, schrijft Matchett.

"Perry is een voorstander van de doodstraf, maar hij heeft vorig jaar wel zijn steun gegeven aan een voorstel van amendement dat de executie zou verbieden van mensen met een IQ lager dan zeventig. Dat zou de bevolking van de dodengang van Texas met drievierde terugbrengen. George Bush heeft als gouverneur zijn veto gesteld tegen dit amendement. Perry kan het nu opnieuw voor de Senaat van Texas brengen en met Bush in Washington is er een kans dat het erdoor komt."

Matchett ziet nog andere redenen waarom de verkiezing van Bush goed nieuws is. Perry is namelijk voorstander van het vergemakkelijken van nieuw DNA-onderzoek in zaken waarin de doodstraf is uitgesproken. Omdat vele terdoodveroordeelden al heel lang op Death Row zitten (zo lang dat DNA-onderzoek nog in de kinderschoenen stond toen ze werden veroordeeld), wordt er vanuit vele hoeken op aangedrongen dat hen als laatste strohalm de mogelijkheid wordt geboden om een DNA-test te ondergaan. Die kan het ultieme uitsluitsel geven over schuld of onschuld.

Voor alle eerlijkheid: Bush heeft dit jaar wel een DNA-onderzoek toegestaan aan ene Ricky McGinn, enkele minuten voor deze geëxecuteerd zou worden. Maar McGinn had pech: het DNA-onderzoek bevestigde juist zijn schuld. Dat was niet toevallig, zegt Matchett: Bush heeft een DNA-onderzoek toegestaan aan McGinn om het makkelijker te kunnen weigeren aan een andere terdoodveroordeelde, Gary Graham. En Graham was zwart, McGinn blank.

Het spreekt voor zich dat Matchett niet met plezier zijn (theoretische) stem op Bush heeft uitgebracht. "Maar", zegt hij, "hij kan maar beter in Washington zitten dan dat hij hier in Austin de executiebevelen zit te ondertekenen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234