Rich kids of Teheran
Gejuich om gecrashte Porche toont frustratie om ongelijkheid in Iran
Een Porsche knalt tegen een boom in de straten van Teheran. De inzittenden komen om. En het Iraanse internet joelt. De auto staat symbool voor de groeiende ongelijkheid in het land. "In de dood is er tenminste gerechtigheid."
Het is vijf uur 's ochtends als een kanariegele Porsche de Shariati-boulevard op racet, een lange straat met aan weerszijden platanen. Achter het stuur zit een jonge vrouw, naast haar de kleinzoon van een ayatollah, vertegenwoordigers van de Iraanse nouveaux riches. Het geronk van de zescilindermotor echoot door de lege straat wanneer de sportwagen optrekt naar 200 kilometer per uur.
Tot op dat moment is het een ochtend zoals alle andere in Noord-Teheran. Hier leiden de kinderen van de elite hun leven alsof de strenge islamitische wetten van Iran voor anderen zijn geschreven. Hun vloot van luxe-auto's trekt iedere avond door de stad en is het symbool geworden van de groeiende ongelijkheid in Iran.
Maar in plaats van de avond te eindigen op een parkeerplaats achter het hek van een villa, verliest Parivash Akbarzadeh de macht over het stuur. Eerst raakt de 20-jarige vrouw de stoep, daarna een boom. Ze is vrijwel direct dood. Haar passagier, de 21-jarige eigenaar van de sportwagen, Mohammad Hossein Rabbani-Shirazi, overlijdt even later, zo meldt de website Afkarnews op 23 april.
Niet veel later verschijnen op sociale media foto's van het wrak van de Porsche. Bijna net zo snel wordt de identiteit van de twee slachtoffers onthuld: de jonge schoonheid uit een lagere middenklassewijk en de kleinzoon van een prominente geestelijke. Mohammad blijkt net verloofd te zijn, maar niet met Parivash.
"Mooi zo", schrijft iemand op de Instagrampagina van Parivash, onder een foto waarop ze poseert met een ring in de vorm van een dollarteken versierd met diamanten. "Dit meisje stak het gewone volk in brand, en heeft nu zichzelf aangestoken." Het is slechts een van de duizenden harde internetreacties op het ongeluk.
undefined
Cultuur van corruptie
De kiem van de sociale onrust is jaren geleden gelegd, zeggen analisten, toen president Mahmoud Ahmadinejad aan de macht kwam. Onder zijn bewind kreeg een kleine groep toegang tot ongekende rijkdom, dankzij vergunningen in de energiesector, de buitenlandse valuta- en goudmarkten. Zij breidden al snel hun invloed uit naar andere sectoren van de Iraanse economie. Niet gehinderd door moreel besef verspreidden ze op die manier een cultuur van corruptie.
Terwijl de belangrijkste Iraanse zakenlui nog vaak een obligaat revolutionair driedagenbaardje dragen, kopen hun kinderen in Dubai de duurste merkkleding en gaan ze uit in exclusieve clubs. In Teheran rijden ze in gloednieuwe dure auto's, terwijl de meeste Iraniërs niet eens durven te dromen van een nieuwe auto.
Sinds 2009 zijn er volgens de nieuwssite Mashregh meer dan honderdduizend luxe-auto's geïmporteerd in Iran, ondanks de belasting van 140 procent daarop. Een Porsche Boxster GTS 2015, waar Parivash en Mohammad in reden, kost in Nederland 93.000 euro, inclusief belastingen. In Iran kost dezelfde auto zo'n 156.000 euro.
"De nouveaux riches kleden zich anders, praten anders en gedragen zich anders", zegt Nader Karimi Joni, een journalist en activist, in een poging om de woede over het ongeluk uit te leggen. "Ze dwepen met hun bevoorrechte positie en genieten ervan om anderen te vernederen."
Zelfs de opperste leider van Iran, Ali Khamenei, voelde zich geroepen iets over het ongeluk te zeggen. Hij predikt een vroom en sober leven "Sommige jongeren, die overdreven trots zijn op hun rijkdom, nemen de straten over met hun dure auto's", zei hij vorige week tijdens een bijeenkomst met de politie. "Dit creëert psychologische onrust, de politie moet hard optreden."
Op haar Instagrampagina wordt Parivash nu een opportunist genoemd, maar anderen zeggen zich te schamen voor de aanvallen aan haar adres. "Helaas is aanpappen met de rijken de enige manier voor een aantrekkelijke jonge vrouw om een goed leven te hebben in deze stad", schrijft iemand.
undefined
Honkbalpet met zilverbeslag
Haar metgezel Mohammad wordt uitgelachen, omdat hij als telg uit een familie van geestelijken een honkbalpet met zilverbeslag droeg. Maar zijn vader zei in een interview in de krant Haft-e Sobh dat de familie arm is en zijn zoon "niet eens een fiets bezat". Niemand geloofde hem toen hij zei: "De auto was van Parivash. Hij stond alleen niet op haar naam. En ze had mijn zoon opgepikt op straat."
Voor veel Iraniërs is de zaak glashelder. "Ik dank God dat, terwijl er geen recht is in deze wereld als het gaat om wie er geld en weelde heeft, er tenminste gerechtigheid is in de dood", schrijft 'LiliAsayesh22'. "Het is Gods gerechtigheid dat deze rijke jongeren sterven, net als de armen, die geen hoop in het leven hebben."
undefined