Zaterdag 21/09/2019

Verenigde Staten

"Geheime informatie die Trump aan Rusland doorspeelde kwam van Israël"

Nationaal veiligheidsadviseur Herbert Raymond McMaster tijdens de persbriefing. Beeld AFP

De geheime informatie die Amerikaans president Donald Trump vorige week aan de Russische diplomatie zou hebben onthuld, is afkomstig van Israël. Dat bericht The New York Times op basis van twee bronnen: een huidige en een voormalige Amerikaanse functionaris. Volgens nationaal veiligheidsadviseur Herbert Raymond McMaster heeft Trump tijdens de bijeenkomst overigens geen ongepaste informatie gedeeld.

McMaster blijft bij zijn eerdere bewering dat een artikel hierover in The Washington Post vals nieuws is. De krant meldde dat Trump donderdag tijdens een onderonsje met Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en ambassadeur Sergej Kisljak heeft opgeschept over een dreigende aanslag van Islamitische Staat, met laptops in vliegtuigen. Die informatie had hij van een bondgenoot, die geen toestemming had gegeven het te delen.

Klopt niet, zei McMaster, maar in een eerste reactie ontkende hij alleen dingen die The Washington Post niet had beweerd. "Op geen enkel moment werden bronnen of methodes onthuld", klonk het. Dat herhaalde hij vanavond tijdens een persbriefing. "De premisse van het artikel is vals", aldus de adviseur. "Het verhaal suggereerde dat de president een conversatie heeft gehad die ongepast was of resulteerde in een blinde vlek in de nationale veiligheid. Dat is niet gebeurd."

Lees ook: Trump en het Russisch onderonsje: stommiteit of hoogverraad?

Gemeenschappelijke belangen

Op de vraag of Trump nu al dan niet geheime informatie heeft vrijgegeven aan de Russen, blijft McMaster cryptisch. "Ik bespreek niet wat geheim is en wat niet. Wat de president tijdens het gesprek gezegd heeft, was gepast in de context van de ontmoeting."

Tijdens het gesprek, aldus nog McMaster, heeft president Trump benadrukt dat de VS en Rusland op het vlak van de terreurdreiging gemeenschappelijke belangen hebben en dat het noodzakelijk is samen te werken. "In het kader van die samenwerking was het gepast om te delen wat de dreiging juist is. Jullie zijn allemaal vertrouwd met de dreiging door IS. Dat is niet nieuw. Alles wat er besproken is, heeft te maken met operaties die al bezig zijn."

Donald Trump zelf heeft intussen gezegd dat hij een "zeer, zeer succesvolle" ontmoeting heeft gehad met Lavrov, die de strijd tegen het terrorisme zal bevorderen. 

In de vroege ochtend had de president al via Twitter gereageerd op de commotie. Volgens hem was er geen vuiltje aan de lucht. Wat hij deed, betoogde hij in een tweet, was in het landsbelang. "Als president wilde ik deze informatie delen met Rusland, waar ik het volste recht toe had", verdedigde de president zich.

Bron

Over de bron van de informatie die gedeeld werd, heerst voorlopig nog grote onduidelijkheid. De president zelf zou volgens McMaster niet weten van wie de gegevens komen. Maar The New York Times meldt op basis van meerdere bronnen dat de informatie verschaft werd door Israël. 

Als dat klopt, zou dat kunnen betekenen dat de zaak nog een diplomatiek staartje krijgt. Israël is een van de belangrijkste bondgenoten van de Verenigde Staten en een voorname inlichtingenleverancier in het Midden-Oosten. De onthulling dat Trump gevoelige informatie van het land aan de Russen heeft doorgespeeld, zou de relatie tussen beide landen kunnen vertroebelen. Daarnaast is er ook de vrees dat Rusland de informatie zou kunnen doorspelen aan bondgenoot Iran, dat op zijn beurt Israëls grootste vijand is. 

De Israëlische diplomatie wilde aan The New York Times niet bevestigen dat ze de bron waren van de door Trump gedeelde informatie, maar de Israëlische ambassadeur in de VS, Ron Dermer, stelde wel dat de twee landen sterke betrekkingen zullen blijven onderhouden. "Israël heeft het volledige vertrouwen in onze verhouding met de VS wat betreft het delen van inlichtingen en kijkt ernaar uit om die verhouding nog te verdiepen in de komende jaren onder president Trump", klink het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234