Dinsdag 28/01/2020

Regie der Gebouwen

Geheime grondplannen op het web zijn "geen probleem" voor Jambon en Vandeput

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Beeld BELGA

Vorige week meldde De Morgen al dat de grondplannen van gevangenissen, justitiepaleizen, gerechtsgebouwen en Europese gebouwen online stonden. Nu is aan het licht gekomen dat er op de website van de Regie der Gebouwen nog meer gedetailleerde plannen te vinden zijn.

Dit keer bleek dat onder meer grondplannen van gevangenissen en justitiepaleizen en informatie over sloten in het gebouw van de gerechtelijke federale politie in Hasselt online te grabbel stonden. Toen De Morgen Jan Jambon (N-VA) gisteren voor het eerst contacteerde, reageerde die onthutst. Hij zou het hier niet bij laten, klonk het. Hij sloot evenmin uit dat de verantwoordelijken gestraft zouden worden.

Later op de avond veranderde de toon. Plots bleek het geen probleem meer dat er gevoelige informatie vrij beschikbaar was. "Het gaat hier om lastenboeken, het is dus normaal dat die openbaar zijn. We gaan het wel onderzoeken, maar we zien op dit moment geen reden om de documenten offline te halen."

Alles mag dan wel volgens de geijkte procedures verlopen zijn, de vraag rijst of die in tijden van terreurdreiging niet aan herziening toe zijn. "We moeten ons de vraag stellen of die documenten wel zo gedetailleerd moeten zijn, en of we de procedures niet moeten wijzigen", erkent Jambon. Nog later leek Jambon de ernst van de zaak dan toch in te zien en liet hij de documenten offline halen, "uit voorzorg".

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), bevoegd voor het militair hoofdkwartier in Evere waarvan de grondplannen online stonden, zag evenmin een probleem. "Deze plannen gaan om delen van het gebouw van de militaire inlichtingendienst ADIV waarin werken uitgevoerd moesten worden. Die delen van het gebouw zijn niet geclassificeerd, en mogen dus bekend zijn. Als het gaat om werken in geclassificeerde delen van het gebouw, zijn andere procedures van toepassing. Die plannen mogen niet online gezet worden. Daarvoor moeten aannemers persoonlijk de gebouwen bezoeken."

Waarom het minder erg is dat deze info in het kader van een lastenboek of verbouwingswerken online staat, is een raadsel. Terroristen en criminelen hebben immers geen boodschap aan de vraag waarom iets zichtbaar is, wel aan wat ze met die informatie kunnen aanvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234