Dinsdag 31/03/2020

Gefrituurde lelieknoppen

De hagelwitte Madonnalelie (Lilium candidum) bloeit in juni-juli, met een tros van vijf tot soms twintig trechtervormige bloemen. Ze zijn zo'n 5 tot 8 cm lang met geeloranje meeldraden. Hun zoete geur is van op meters afstand te rieken. De Madonnalelie groeit het best in de volle zon, maar heeft het liefst wat schaduw rond hun voeten. Plant ze dus tussen lager blijvende planten. De bollen moeten vroeg worden geplant, al in september, zodat ze nog voor de winter wortels kunnen vormen. Ze kunnen jarenlang op dezelfde plaats blijven staan, maar het kan enkele jaren duren voor ze een eerste keer bloeien.

De witte lelie is van oudsher een belangrijke religieuze en mythologische plant. Het was de bloem van de Egyptische godin Isis, ze was toegewijd aan de Griekse moedergodin Rhea en de Romeinse Juno, de gemalin van Jupiter. Ook talrijke katholieke heiligen worden afgebeeld met een lelie en ze wordt op tal van schilderijen van de boodschap aan Maria afgebeeld.

Uit de bloemblaadjes van de Madonnalelie bereidde men een zalf voor de verzorging van wonden en huidziekten. Ook in de hedendaagse kruidengeneeskunde wordt de lelie nog gebruikt voor allerlei huidkwalen.

De culinaire traditie is veeleer beperkt. In het oosten worden de bollen gegeten en de bloemblaadjes worden soms gekristalliseerd of toegevoegd aan azijn.

De jonge knoppen van de Lilium candidum hebben een zachte, milde smaak. Je moet ze echter jong plukken, als ze nog in de knop staan en voor ze langer zijn dan 5 centimeter. Anders krijgen ze een wrange smaak. Dit recept komt uit het boekje Bloemen op je bord van Greet Buchner (uitgeverij De Driehoek, Amsterdam, 1997).

Voor vier personen:

* 16 jonge lelieknoppen * 40 g suiker * 100 g zelfrijzende bloem * 1,5 dl melk * olie om te frituren (zoals druiven- of zonnebloempitolie)

Pluk de lelieknoppen 's morgens vroeg. Spoel ze voorzichtig af, droog ze en bestrooi ze met suiker. Maak een beslag van de bloem en de melk, voeg eventueel een snuifje zout toe.

Dompel de knoppen één na één in het beslag en bak ze in heet frituurvet aan alle kanten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm met gesmolten honing of bloemsuiker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234