Zaterdag 03/12/2022

Gefortuneerden met een hart

Mark Zuckerberg heeft alweer de krantenkoppen gehaald. De 26-jarige oprichter van Facebook sluit zich aan bij The Giving Pledge, een initiatief van Bill Gates en Warren Buffett. Zuckerberg is een van de zeventien rijke Amerikanen die recentelijk beloofden om minstens de helft van hun vermogen te schenken aan het goede doel. Het is een gebaar dat kan tellen.

Zuckerbergs papieren rijkdom is immers gigantisch. Zijn aandeel in Facebook is naar schatting een kleine 7 miljard dollar waard (5,3 miljard euro). The Giving Pledge geeft geen details over het hoe en wanneer van de schenking, dus het uiteindelijke bedrag kan wat meer of minder worden.

Het zijn niet alleen ondernemers uit de internetsector die gul zijn. Ook rijke (ex-)bankiers geven gehoor aan de oproep van Bill Gates. Het persbericht van The Giving Pledge vermeldt onder anderen ook Michael Milken, ooit nog werknemer van Drexel Burnham Lambert en de ongekroonde koning van de markt voor rommelobligaties. Het vermogen van die man is met 2,1 miljard dollar weliswaar bescheiden (alles is relatief), maar alle beetjes helpen.

The Giving Pledge telt inmiddels 57 namen van Amerikanen die hun rijkdom willen delen met minder gefortuneerden. Buffett en Gates slagen er ongetwijfeld in om dat aantal nog uit te breiden. Daarvoor kijken ze voortaan ook naar het buitenland en dus ook naar de multimiljonairs en miljardairs in Londen. Niet iedereen zal zijn fortuin willen weggeven. Fred Goodwin, de Schotse oud-bankier onder wiens beleid de Royal Bank of Scotland (RBS) bijna ten onder ging, heeft herhaaldelijk geweigerd in te gaan op de vraag om een aanzienlijk deel van zijn vermogen aan liefdadigheid te schenken. Schotten zijn zuinig, dat beseffen de Engelsen maar al te goed.

Andere Britten zijn dan weer wel vrijgevig. Vorig jaar schonken de honderd grootste filantropen in het Verenigd Koninkrijk samen 2,49 miljard pond (3 miljard euro) aan het goede doel. De gulste onder hen, Christopher Cooper-Hohn, beheerder van een hedge fund, schonk ruim 531 miljoen pond (637 miljoen euro).

Minder gefortuneerden blijven zich ondertussen, ondanks de crisis, ook inzetten voor het goede doel. In Londen alleen al zijn er iedere dag tal van evenementen waarvan de opbrengst naar een of andere liefdadigheidsinstelling gaat. Een van de grootste kleppers is ongetwijfeld de jaarlijkse marathon die sinds 1981 al voor ruim 500 miljoen pond (600 miljoen euro) heeft opgehaald. Wie de marathon wil lopen is trouwens verplicht om minstens een kleine 2.000 pond (2.400 euro) te verzamelen voor het goede doel.

Zelfs de Londense bankiers tonen geregeld hun hart. Er is wellicht geen enkele financiële instelling in de Square Mile die zich niet regelmatig inzet voor het goede doel. De jaarlijkse Charity Day die ICAP organiseert is wellicht de grootste blikvanger. Afgelopen woensdag werkten de bijna 5.000 werknemers van de makelaar gratis en ook de hele dagopbrengst werd gereserveerd voor het goede doel. Tientallen bekende Britten schoven aan om in de marktenzaal van ICAP klanten te woord te staan en de firma kreeg zelfs zijn leveranciers zo ver om ook hun opbrengst van Charity Day te reserveren voor het goede doel. Het evenement bracht dit jaar 12,1 miljoen pond op (14,5 miljoen euro), zodat de 200 geselecteerde charities elk op gemiddeld ruim 60.000 pond (72.000 euro) mogen rekenen. Sinds de start van de jaarlijkse traditie haalden de makelaars zelfs al 76,6 miljoen pond (92 miljoen euro) op. Een financiële instelling is geen liefdadigheidsinstelling. Maar gelukkig worden er in de City op die regel af en toe uitzonderingen gemaakt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234