Maandag 29/11/2021

Geestelijke hulp op school kan de vraag niet bijhouden

BRUSSEL

In september 2012 wordt het proefproject geëvalueerd. ‘Misschien kan

het uitgebreid worden naar

de basisscholen’, bedenkt Vlaams volksvertegenwoordigster Katrien Schryvers (CD&V).

Heel wat scholen zitten met vragen over de geestelijke gezondheid van hun leerlingen. Sinds vorig schooljaar kunnen ze zich in hun aanpak daarvan laten begeleiden door een preventiecoach. Per provincie is er één coach beschikbaar, maar dat blijkt al voor het tweede jaar op rij te weinig. Het proefproject loopt drie schooljaren en wordt daarna geëvalueerd.

30 scholen op wachtlijst

Uit een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) blijkt dat er momenteel 30 scholen op de wachtlijst staan. Zo’n 24 andere scholen hebben wel al een afspraak, maar moeten tot begin volgend schooljaar wachten op hun eerste gesprek met de preventiecoach. Momenteel begeleiden zij 129 scholen. Vooral in West- en Oost-Vlaanderen hebben de coaches veel werk. In West-Vlaanderen begeleiden ze 33 scholen, in Oost-Vlaanderen 28. In Vlaams-Brabant worden 22 scholen begeleid, in Antwerpen 20, in Limburg 16 en in Brussel 10. Ook al toen Schryvers in het eerste jaar van het proefproject polste naar het verloop ervan, bleken de preventiecoaches de vraag van de scholen niet te kunnen bijhouden.

Problematisch

De coaches gingen in september 2009 aan het werk in het kader van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie. “Dat plan gaat uiteraard over veel meer dan zelfdoding. Het gaat over het hele geestelijke welbevinden. Een zelfdodingsgedachte komt niet plots uit het niets”, zegt Schryvers. Om de doelgroep jongeren te bereiken, besloot men om via middelbare scholen te werken en het proefproject met preventiecoaches op te starten. Het loopt over alle onderwijsnetten en studierichtingen. “Een preventiecoach begeleidt geen individuen, maar scholen”, legt Katrien Schryvers uit. “Scholen kunnen een beroep doen op hen om een actieplan voor het geestelijke welbevinden van hun leerlingen op te stellen. Ze worden vaak geconfronteerd met een bepaalde problematiek bij leerlingen en zoeken expertise over hoe ze daar het best mee omgaan. Hoe kunnen ze een probleem sneller herkennen? Vanaf wanneer is iets problematisch? Wanneer is verdere doorverwijzing nodig? Als het nodig is, kunnen scholen ook met een concreet geval terecht bij de coaches.”

In een eerste verkennend gesprek gaat de coach na wat een school precies verwacht, waar de noden liggen. Dan volgt een intensief begeleidingsproces waarin de coach samen met een aantal mensen van de school een geestelijkgezondheidsbeleid uitwerkt. De coaches komen uit de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW’s) en werken samen met de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s).

Evaluatie

De wachtlijst toont aan dat scholen zaten te wachten op een dergelijk initiatief. “Scholen hebben meer en meer aandacht voor de geestelijke gezondheid van hun leerlingen, dat is heel positief en belangrijk”, vindt Schryvers. Bovendien blijkt dat de scholen die hun samenwerking met de preventiecoach hebben afgerond - dat zijn er dit schooljaar zestien - tevreden zijn over het project. Ze zijn tevreden over het aanbod en de samenwerking met de CLB’s, vernam Schryvers.

In september 2012 wordt het project geëvalueerd. “Tot nu toe is de vraag groter dan het aanbod. Na de evaluatie zal dus moeten blijken of het project niet uitgebreid moet worden”, zegt Schryvers. “Misschien moeten er coaches bij komen. Ik vraag me ook af of we het project niet moeten invoeren in het basisonderwijs. Psychische problemen komen bij almaar jongere kinderen voor, ook zij zitten met zelfdodingsgedachten. Die probleemgroep moeten we erkennen en mogen we niet wegwuiven.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234