Vrijdag 09/06/2023

Geertrui Daem is actrice, schrijfster en beeldend kunstenares. Eerder dit jaar kreeg ze de Louis Paul Boonprijs en publiceerde ze de roman Olympia. Momenteel exposeert ze schilderijen van personages uit Olympia en van haar idool Elvis Presley in het Gents

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

"Ik ben zeer vrolijk. Er komen enkele fijne dingen samen en dat geeft me energie."

Aan wie ergert u zich?

"Kortzichtige mensen zat, maar ik weiger om me daar telkens aan te ergeren. Ergernis is zo'n futiel gevoel. Zolang domme daden geen verstrekkende gevolgen hebben, zie ik er liever de komische kant van in."

Lijkt u het meest op uw vader of op uw moeder?

"Fysiek op mijn moeder, maar nog meer op mijn grootmoeder. Zij was een braaf onderwijzereske dat haar leerlingen leerde lezen, en dat geldt misschien ook voor mij, hoewel ik dat nooit heb wíllen zijn. Gisteren op de tentoonstelling in Gent kwam ik een man tegen die nog nooit één boek had vastgepakt, maar Olympia had hij in een ruk uitgelezen. 'Ja, want wij hebben ook gans ons leven in het vlees gezeten', zei hij. Bovendien geloofde hij dat het autistische hoofdpersonage echt bestaat. Dat vind ik zo mooi: die man verliest zich in het eerste boek dat hij leest en dan is het nog mijn boek ook."

Wat is uw grootste angst?

"Doodgaan. Die schrik is bijna fysiek, maar tegelijk is het mijn drive. Er is geen leven zonder dat er dood tegenover staat."

Wat is uw favoriete voorwerp?

"Een oude hutkoffer die ik van mijn eerste vriendje kreeg toen ik zestien was. Hij is beplakt met linnen en beslagen met koper en er hangen vignetten op van een zekere 'mademoiselle Madeleine'. Al mijn andere favoriete voorwerpen hebben daar al in gezeten, zoals mijn Elvisplakboeken en - plaatjes."

Voelt u zich aantrekkelijk?

"Ja, nijg."

Wat is uw definitie

van liefde?

"Daar ben ik niet uit. Liefde is zo veelomvattend. Het heeft alles te maken met een stuk verlangen dat nooit kan worden ingelost. Liefde is onaf, gedoemd tot imperfectie. Mijn meest waardevolle liefde is die voor mijn zoon. Het klinkt wat pathetisch, maar hij is de enige voor wie ik mijn leven zou willen geven. En dat wil wat zeggen met mijn doodsangst."

Waar schaamt u zich voor?

"Tegenwoordig ben ik tamelijk schaamteloos. Ik heb wel een heel vuile kelder, maar die krijgt niemand te zien. Ik prop daar alles in en één keer per jaar mest ik hem uit."

Bent u monogaam?

"Ja, maar wel serieel. In de jaren zeventig was het trendy om verschillende partners tegelijk te hebben, maar dat was niks voor mij. Het is me inmiddels evenmin gelukt een zeer langdurige liefdesrelatie te hebben. Liefde heeft te veel te maken met macht, elkaar aantrekken en afstoten."

Van wie hebt u het meest geleerd?

"Van schrijvers die me een andere blik bieden op het leven. Zoals Eric Berne, met zijn transactionele analyse, of Watzlawick, met zijn systeemtheorie, of de psychoanalyse van Jacques Lacan, waar ik nochtans weinig van begrijp. Het heeft allemaal met communicatie te maken.

Op welk ogenblik was u

het gelukkigst?

"Bij de geboorte van mijn zoon. Het was iets over zessen 's avonds en ik heb de hele nacht met mijn baby naast mij gelegen. Ik vond dat fantastisch, bijna magisch."

Wat is uw grootste

mislukking?

"We hebben met de hele buurt vijftien jaar lang actie gevoerd om een stuk stadsbos achter onze huizen te bewaren. Van de 10 hectaren blijven er nu 2 of 3 als park bestaan. Is dat een mislukking? Ik heb mezelf niks te verwijten. Ik ben al blij dat we een fractie hebben kunnen redden."

Waar zou u het liefst wonen?

"Ik woon hier wel graag, zo achter Gent Dampoort. Maar mijn droomhuis is the Boathouse van Dylan Thomas in het stadje Laugharne, in Wales. Dat staat op een klif en daaronder kolkt de zee. Thomas schreef erover in Under Milk Wood, door would-be literatoren altijd fout aangehaald als Under the Milk Wood. In elk geval, het lijkt me romantisch en avontuurlijk om daar te wonen."

Jeroen Versteele

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234