Zondag 18/08/2019

Nederland

Geert Wilders wil Nederland "de-islamiseren" met partijprogramma van één A4'tje

Beeld REUTERS

De Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders heeft een verkiezingsprogramma dat past op slechts één A4'tje, met daarop elf punten. Het meest uitgebreide eerste punt: Nederland volledig de-islamiseren door alle moskeeën, alle islamitische scholen en alle asielzoekerscentra te sluiten. De partij voert een nog hardere koers met betrekking tot asielzoekers en moslims dan bij de verkiezingen in 2012.

In het kader van de de-islamisering wil de PVV dat geen enkele asielzoeker het land nog in mag, radicale moslims moeten preventief opgesloten worden, alle moskeeën moeten dicht, er komt een verbod op de koran en mensen mogen geen (islamitisch) hoofddoekje meer dragen in een publieke functie. Verder wil de partij alle asielzoekerscentra sluiten en Syriëgangers niet laten terugkeren naar Nederland. Alle voorlopige verblijfsvergunningen die de afgelopen tijd aan asielzoekers zijn gegeven, worden ingetrokken. Voorts moet Nederland "weer onafhankelijk" worden. "Dus uit de EU."

In 2012 wilde de partij het aantal asielzoekers nog beperken tot maximaal duizend per jaar en mocht er geen moskee meer bij. 'Vertrouwde' standpunten staan ook dit jaar op het lijstje: fors extra geld voor politie en defensie en terugdraaien van de bezuinigingen in de ouderenzorg. Het programma werd gisterenavond gepubliceerd op de Twitter- en Facebookpagina van Geert Wilders. De partij houdt het bij deze elf punten; een uitgebreider programma komt er niet, zei een woordvoerder.

Geert Wilders zegt "ontzettend trots op het conceptverkiezingsprogramma'' te zijn. "De PVV gaat de islam bestrijden, wil de grenzen sluiten, uit de Europese Unie en alle miljarden euro's die we daarmee besparen teruggeven aan de bevolking. Mijn boodschap aan Nederland is: Nederland moet weer van ons worden."

De Nederlandse verkiezingen zijn voor maart volgend jaar gepland.

Geert Wilders on Twitter

NEDERLAND WEER VAN ONS!pic.twitter.com/iOHCiUYJUL

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden