Zaterdag 18/09/2021

Proces-Wilders

Geert Wilders veroordeeld, maar krijgt geen straf

Geert Wilders was vandaag niet aanwezig in de rechtbank, tijdens het proces was hij er wel om zijn laatste woord te eisen. Beeld AFP
Geert Wilders was vandaag niet aanwezig in de rechtbank, tijdens het proces was hij er wel om zijn laatste woord te eisen.Beeld AFP

De Haagse rechtbank heeft in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol de Nederlandse politicus Geert Wilders veroordeeld naar aanleiding van diens 'minder-Marokkanen'-uitspraken. Volgens de rechtbank heeft hij zich op 19 maart 2014 schuldig gemaakt aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. De rechtbank sprak hem wel vrij van aanzetten tot haat. Hij krijgt geen straf. Wilders gaat in beroep, laat zijn advocaat via een persbericht weten.

Bij aanvang van de zitting benadrukte de rechtbank het belang van de vrijheid van meningsuiting. "Dit is geen politiek proces, want ook een democratisch verkozen politicus als Geert Wilders staat niet boven de wet. Ook op hem is de wet van toepassing. Ook voor hem is vrijheidsmeningsuiting begrensd", zei de voorzitter.

Wilders heeft zich ook meermaals over de rechtszaak uitgelaten op zijn twitteraccount. De PVV-leider beweerde dat het vonnis al klaarlag, maar daar kon de rechtbank "geen bewijs voor vinden".

Wilders heeft zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, oordeelt de rechtbank. "Het valt ons op dat de heer Wilders meermaals zijn verbazing over de strafvervolging heeft uitgesproken", zei de voorzitter. "De heer Wilders zou gewoon een vraag gesteld hebben, maar het publiek werd geïnstrueerd om 'minder, minder, minder' te antwoorden." Dat betekent dat het om een geregisseerd gebeuren ging, en niet dat er zomaar een vraag werd gesteld.

Beledigend

De 'minder minder'-uitspraken waren denigrerend en beledigend voor de bevolkingsgroep Marokkanen, oordeelt de rechtbank. Hij had het in zijn speech over alle Marokkanen, zonder nuance. Er werd volgens de rechtbank geen bijdrage geleverd aan het publieke debat. "De context kan het beledigende karakter van de uitlatingen niet wegnemen", oordeelt de rechtbank.

"Alles overzien zijn wij van mening dat de uitlatingen niet beschermd zijn door de vrijheid van meningsuiting. Het is bewezen dat de heer Wilders zich samen met zijn publiek schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging."

De rechtbank legt geen verdere straf op. Personen die schade leden, kunnen wel een schadevergoeding eisen, maar dat past niet in een strafproces.

Boete

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand 5.000 euro boete tegen de PVV-leider wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Wilders raadsman Geert-Jan Knoops bepleitte vrijspraak en de politicus deed dat eveneens in zijn laatste woord tot de rechtbank.

Over de 'minder, minder'-uitspraken uit maart 2014 is veel maatschappelijke beroering ontstaan in Nederland. Tegen Wilders werden bijna 6.500 aangiften gedaan. De PVV-leider meent dat zijn woorden vallen binnen de vrijheid van meningsuiting en binnen het politieke programma van zijn partij.

Wilders zelf liet vanmorgen al weten zich niets aan te trekken van de uitspraak. "Wat de uitkomst ook wordt, ik zal de waarheid blijven spreken over het Marokkaanse probleem. Geen rechter, politicus of terrorist kan mij stoppen", klonk het op Twitter.

Hoger beroep

Geert Wilders gaat in hoger beroep, zo meldt zijn advocaat in een persbericht. "De verdediging van de heer Wilders heeft kennisgenomen van de uitspraak van de Rechtbank. Om meerdere redenen getuigt de uitspraak van een onjuiste rechtsopvatting en onjuiste uitleg van de feiten" klinkt het.

"De heer Wilders heeft ons te kennen gegeven tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan en is van mening dat de uitspraak een groot verlies voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting is. Het hoger beroep zal komende week worden ingesteld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234