Woensdag 21/08/2019

Geert Wilders kan op steeds meer sympathie rekenen

Beeld UNKNOWN

Veel Nederlanders stemmen misschien niet op PVV-leider Geert Wilders, maar zijn het wel met hem eens. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Vrij Nederland (VN) naar de groeiende populariteit van de Partij voor de Vrijheid.

25 zetels
In de peilingen kan de PVV tegenwoordig rekenen op zo'n 25 zetels, goed voor ongeveer achttien procent van de stemmen. Uit het onderzoek van het weekblad blijkt dat de steun voor de opvattingen van Wilders twee keer zo groot is: ongeveer veertig procent.

Vrij Nederland liet onderzoeksbureau TNS Nipo -bekend van de peilingen- onderzoek doen naar de vraag in hoeverre de opvattingen van Wilders worden gesteund door kiezers die in 2006 op andere partijen hebben gestemd. Het resultaat van het onderzoek heeft VN op haar website geplaatst.

"Straatterroristen uitwijzen"
Zo blijkt dat 61 procent van de kiezers het eens is met Wilders' uitspraak dat 'straatterroristen' het land moeten worden uitgezet. Wilders deed die uitspraak naar aanleiding van rellen door Marokkaanse jongeren in Gouda. Deze opvatting krijgt niet alleen steun van 63 procent van de CDA-stemmers en 70 procent van de VVD'ers, ook 51 procent van het PvdA-electoraat en 60 procent van de SP-stemmers steunt deze uitspraak van Wilders.

Moslims
En 38 procent van de kiezers is het eens met de stelling van Wilders dat de moslims naar Nederland zijn gekomen "om hier de boel over te nemen, om ons te onderwerpen". Tegelijkertijd vindt ook 63 procent dat Wilders te ver gaat met zijn uitspraken over moslims en de islam, en is 53 procent van mening dat de PVV-leider terecht wordt vervolgd.

Gedoogsteun
Volgens een deskundige van TNS Nipo die door het weekblad wordt opgevoerd, blijkt dat Wilders kan rekenen op veel 'gedoogsteun'. De persoon Wilders roept veel weerstand op, maar mensen zijn het vaak wel met hem eens. (novum/vsv)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden