Vrijdag 30/10/2020

Politiek

Geert Versnick stapt vroeger dan gepland uit de politiek

Geert Versnick.Beeld BELGA

Geert Versnick (Open Vld) stapt vervroegd op als gedeputeerde van Oost-Vlaanderen. De aankondiging komt er na de onthulling dat hij de provincie Oost-Vlaanderen liet opdraaien voor nachten in Bangkok.

Versnick was in opspraak gekomen omdat hij hotelrekeningen en duurdere vliegtickets van zijn tussenstops in Bangkok ingediend heeft als onkosten bij de provincie Oost-Vlaanderen, terwijl die stops geen deel uitmaakten van zijn economische missies naar Zuid-Oost-Azië. De Oost-Vlaamse gedeputeerde reisde al vijf jaar twee keer per jaar naar Vietnam om de band tussen zijn provincie en het land te onderhouden. 

De politicus meent dat zijn integriteit op ongefundeerde manier in twijfel getrokken werd over zijn reizen naar Vietnam. Versnick betreurt dat het debat niet gevoerd werd in de provincieraad, maar in de pers. Hij legt zijn mandaat neer bij de start van het komende politiek jaar.

"Sereen debat onmogelijk gemaakt"

De Open Vld'er had eerder al beslist om de politiek te verlaten aan het einde van de legislatuur. Door het nieuws van vandaag stapt hij vervroegd op. "Mijn integriteit is zeer belangrijk voor mij", schrijft hij in een mededeling. "Omdat die, zoals hieronder blijkt op ongefundeerde manier, in twijfel wordt getrokken en een sereen debat onmogelijk is gemaakt, heb ik beslist om mijn uitstap te vervroegen."

Versnick stelt dat hij als gedeputeerde acht keer in Vietnam geweest. "Viermaal werd een tussenstop gehouden in Bangkok waarvoor kosten gedeclareerd werden aan de provincie. Daar mijn aanwezigheid kaderde in de verbreding van de economische relaties van Oost-Vlaanderen in Zuidoost-Azië, werden de gemaakte kosten aangegeven en ingebracht. Deze kosten zijn gefiatteerd door de provincie en staan vermeld in de nota's voorafgaand aan de missies. In Bangkok onderhield ik contacten met de ambassadeur en ambassademedewerkers met als finaliteit de opportuniteiten voor Oost-Vlaanderen in kaart brengen", licht hij toe.

Thailand was volgens Geert Versnick een interessante piste om te onderzoeken omdat het land ook een provinciale structuur heeft, een sterke auto-industrie kent en in bepaalde zones fiscale voordeeltarieven aan investeerders geeft. "Deze piste werd verlaten op het ogenblik dat er zich een opportuniteit aandiende om aan verbreding te doen in Vietnam en intensere contacten aan te gaan met meerdere provincies", luidt het.

"Omdat de beeldvorming die men thans gecreëerd heeft negatief is voor de provincie en in bijzonderheid de provinciale politiek inzake internationale contacten enerzijds en de geloofwaardigheid van Open Vld anderzijds, heb ik beslist om mijn mandaat neer te leggen bij de start van het komende politieke jaar", kondigt hij in zijn brief aan.

Rutten: "Juiste beslissing"

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt dat Versnick een "juiste beslissing" heeft genomen. "Integriteit is belangrijk", zegt Rutten op Twitter. Ze kondigt ook aan dat als er onterechte vergoedingen zijn uitgekeerd, Geert Versnick die zal terugbetalen.

"Het enige wat op dit moment duidelijk is, is dat er reizen plaatsgevonden hebben in het kader van handelsrelaties", verduidelijke Rutten vanavond in Terzake. "Daarover zijn regels opgesteld binnen de provincie, en het is de provincie die daarop moet toezien. Als er inderdaad onregelmatigheden zijn, zal dat geld worden terugbetaald."

Rutten benadrukte in Terzake ook dat de beslissing om op te stappen genomen werd door Versnick zelf. "Maar ik ben het er helemaal mee eens, en als hij die keuze niet gemaakt had, zou ik ze wel gemaakt hebben."

Gouverneur Briers: "Beste beslissing"

Ook Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Briers staat achter de beslissing. "Ik kan er moeilijk op reageren, maar ik kan alleen vaststellen dat het voor hem zwaar begon te wegen", zegt gouverneur Jan Briers. "De ene verdachtmaking na de andere, en misschien was het op dit ogenblik zijn beste beslissing."

De deputatie zou normaal donderdag samenkomen. "Het kan nuttig zijn vroeger te vergaderen", zegt Briers. "Het zal dan aan de partij (Open Vld, red.) zijn om vanuit de provincieraad iemand voor te dragen, maar zover zijn we nog niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234