Maandag 02/08/2021

Geert Lernout 45 miljoen dollar met de zegen van God

iemand zal beweren dat de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten oninteressant is. Al zeker niet bij de Republikeinen, waar een dikke rij kandidaten aan de streep stond. Ondertussen haakten Rick Perry en Michele Bachmann af, nochtans de enige kandidaten die door God Zelf uitgenodigd waren. De conservatieve katholiek Rick Santorum kreeg vorige week de steun van een belangrijke groep evangelische, protestantse leiders die nauwelijks een halve eeuw geleden elke katholiek beschouwden als een bondgenoot van de Hoer van Babylon.

Het circus van de primaries trekt telkens naar een andere staat, maar omdat bij elk van deze voorverkiezingen een andere kandidaat het haalde, blijft de Republikeinse verdeeldheid nog zeker weken duren. De gedoodverfde kandidaat van wat men in deze partij het establishment noemt is Mitt Romney. De andere kandidaten, met name de nog rechtsere Newt Gingrich, nemen hem stevig onder vuur. Ook dat is ironisch: Romney was gouverneur en heeft geen ervaring in Washington, terwijl Gingrich nu de wilde outsider speelt, maar al sinds 1978 in het parlement zit en het zelfs tot Speaker of the House schopte.

Rare jongens dus, die Republikeinen. Voor de verkiezingen van vorige week in South Carolina, die Gingrich won, werd Romney hard aangepakt omdat hij als zakenman bij Bain Capital een kapitalistische aasgier was gebleken. Tijdens de belangrijke debatten kon Romney ook niet goed uitleggen waarom hij zijn belastingsbrief niet bekend maakte. In een poging om na zijn mislukking in South Carolina de schade te beperken, en zeker ook omdat hij volgens de meest recente polls van Gingrich zal verliezen in Florida, heeft hij dat nu toch gedaan.

Rijkste 1 procent

Dat Romney rijk is, wisten we al: hij zegt zelf dat hij goed is voor meer dan tweehonderd miljoen dollar. Zoals dat bij de meeste rijke mensen gaat, werd hij rijk geboren en is hij heel zijn leven gewoon rijker geworden. Hij is zelfs zo rijk dat hij niet altijd goed lijkt te beseffen wat hij zegt over geld. Zo beweerde hij in een toespraak dat de Amerikaanse middenklasse eigenlijk het hoogste inkomen ter wereld zou moeten hebben. Maar daarmee bedoelde hij natuurlijk niet een inkomen dat zo hoog is als dat van hemzelf.

Bij eerdere vragen om zijn belastinggegevens openbaar te maken zei hij dat hij alleen nog maar wat investeringen had, plus het geld dat hij verdiende als gastspreker en "dat is echt niet veel". Maar als spreker had hij bijna 375.000 dollar verdiend, wat toch een beetje meer is dan "echt niet veel". De komiek Jon Stewart zei dan ook dat Romney alleen al met die bijbaan tot de rijkste 1 procent van de VS behoorde.

Maar nu weten we ook exact wat hij verdiende: hij gaf 6,2 miljoen dollar aan de fiscus aan voor een inkomen van 45 miljoen in 2010 en 2011. Met wat hij in één week verdient, behoort Romney al tot de 1 procent rijkste Amerikanen en dagelijks verdient hij meer dan de gemiddelde burger in een jaar. Dankzij allerlei belastingvoordelen betaalt hij minder dan 14 procent belastingen, terwijl de werkende Amerikaan ongeveer een kwart van zijn inkomen aan de fiscus geeft. Maar of die Amerikaan daar wakker van ligt, valt nog te bezien.

Deze discussie laat zien dat conservatieve Amerikanen in twee tegengestelde mythes tegelijkertijd willen geloven. Enerzijds is het de oudste democratie ter wereld waar een postbode (of toch zijn zoon) president van de Verenigde Staten kan worden: sociale klasse heeft geen belang. Maar anderzijds is er ook de protestantse mythe dat wie succes heeft en veel geld verdient, door God werd gezegend. Volgens de ene mythe is geld slecht of onbelangrijk, volgens de andere is geld een bewijs dat God u graag ziet.

Het is de tweede mythe die nu in de VS de bovenhand heeft. Geen wonder dus dat in Amerika de conservatieven uit alle religies (mormonen, katholieken, joden, protestanten) zich verzetten tegen sociale rechtvaardigheid, wat voor hen synoniem staat voor "communisme".

In een partij waar het woord 'gematigd' een scheldwoord is en waar men rijk moet zijn of rijke vrienden moet hebben om aan politiek te doen, en zeker om in Florida de volgende verkiezing te winnen, is het laatste woord over geld dus nog lang niet gezegd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234