Maandag 01/03/2021

Geert Bourgeois

Geert Bourgeois is een erg ijdele idioot, die de nonsens die hij de geplaagde toehoorder met veel stoom en smalende smoelerij in het gezicht blaast zelf niet begrijpt. In die zin is hij een gevaar

Dat Geert Bourgeois een vreemde snuiter is, daar zullen we geen punt van maken. 't Is dat hij de huidige federale regering als een soort bliksemafleider voor dommigheid en onverantwoord amateurisme boven zich heeft hangen dat hij zijn ding kan blijven doen.

Ik heb Geert nooit goed kunnen vatten. Hij heeft zo'n vreemde glimlach, die je, als je Bourgeois niet zou kennen en hem gewoon zou tegenkomen in pakweg de Inno of de Fnac, minzaam zou kunnen noemen. Maar je kent hem natuurlijk wel, van eindeloze, troebele uitspraken, vreemde Rode Loper-reportages waaruit blijkt dat hij vaak in de VRT-radiostudio's te gast is en van zijn rolkraagtruien, die de zuurstoftoevoer naar zijn hersenen schijnen te bemoeilijken.

Tja, Geert Bourgeois. Volgens een goeie vriend is hij een ei. Daar ben ik het niet mee eens. Een ei is een oen, een softie, iemand die zich van het kastje naar de muur laat sturen en daar bovendien nog blij om is. Markske van De kampioenen is een mooi voorbeeld van een ei.

Een ei is Geert Bourgeois niet. Hij is wel een erg ijdele idioot, die de nonsens die hij de geplaagde toehoorder met veel stoom en smalende smoelerij in het gezicht blaast zelf niet begrijpt. In die zin is Geert Bourgeois een gevaar.

Want iedereen die naar de ideeën van de Vlaamse denktank 'vzw Artiesten op rust', onder de impressionante leiding van Margriet Hermans en de blijkbaar onverdelgbare Johan Verpoorten, luistert, is een gevaar.

De VRT wordt tegenwoordig al geplaagd door slome directeurs met veel te lange dassen, tv-programma's omtrent boeken en schrijvers, externe nota's over interne nota's die enkele andere nota's eens goed op hun nota dienen te zetten, de informatica die bestuurt in plaats van te worden bestuurd en een schrijnend gebrek aan parking in 'de put'.

Gesteld dat je niet uit België, Gambia of de buitenwijken van Napels komt, dan zou je dus weleens verbaasd kunnen zijn over het simpele gegeven dat er vooral diep wordt nagedacht over computabele systematieken nopens het omrekenen van de kwantiteitsgegevens der Vlaamstalige muzikaliteiten op de radiologische staatsomroep, tot een op de daarvoor voorziene display of te lezen percentage. Tot twee beduidende cijfers na de komma.

Want de VRT is Vlaams, en de Vlaamse luisteraar wil Vlaamse muziek horen. Daar bestaan bewijzen van, en anders betalen we Censydiam wel om het te bewijzen. On a sidenote: Censydiam heeft ongeveer elk programma dat waarlijk de moeite was ooit afgekeurd. Nog besparingsideeën, iemand?

Dat velen het normaal vinden dat dit soort discussies gevoerd worden en dat ik er in eerste instantie zelf ook over las zonder dat er allerlei alarmsirenes afgingen in mijn kale hoofd is wat journalisten en vlotte pennen doorgaans benoemen als 'een teken aan de wand'.

En er zijn er veel, tekenen aan de wand. Het wordt stilaan een probleem dat we in ons landsdeel door de tekenen de wand niet meer zien.

Het besef staat in de gang, en we gaan uit angst voor de confrontatie maar langs de achterdeur naar binnen. We zijn een hoopje fascisten aan het worden en ik begin te vermoeden dat we daar heimelijk een vreemd soort genot uit puren.

Als mijn vrouw, die als psychologe met autistische kinderen werkt, in Londerzeel gaat zwemmen met haar zorgkroost dan moet ze het lokale personeel en andere bezoekers er telkens weer op wijzen dat het geen zin heeft om tegen een autistisch kind van pakweg zes jaar te beginnen brullen over de taalkwestie en dat ze wel Nederlands moeten spreken als ze in Vlaanderen komen genieten van de infrastructuur aldaar voorzien. En autisten zijn doorgaans niet van de spraakzaamsten.

Zo ver zijn we gekomen en dat is erg mooi.

Als diezelfde vrouw dan pleit om in haar Italië te gaan wonen, dan kan ik ook minder en minder terugvallen op het argument dat Italië een vallende steen met een erg ironisch Guccilogo is, dat uitgebuit wordt door Il Untouchable. Want is dat zoveel erger dan een staat van mensen die een taal voor alles zetten?

Dit is een periode waarvan we later zullen zeggen 'en we hadden op dat moment niet door dat er zo overdreven werd'. Maar we hebben het natuurlijk wel door, we kunnen alleen nog moeilijk terug. We kunnen binnenkort wél een websiteadres kopen dat eindigt op .vla in plaats van op .be, wat dan weer goed nieuws is. En als we veel geluk hebben, kunnen we naar mooie Vlaamse muziek luisteren op Radio 2. En op Radio 1 en op StuBru en op Donna - bestaat dat nog, Donna?

Mij gaat het allang niet meer over het al dan niet eindigen van België, maar over het einde van de redelijkheid en de menselijkheid.

Ik snap nu wel waarom er meer landgenoten dan ooit op vakantie vertrekken. Hier wil je gewoon weg.

Paul Baeten Gronda

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234